· · Komentara: 0
Noževi

Proveravajući kvalitet različitih noževa, bili smo grubi, brutalni i nekorektni, a Hanter je dokazao da je - NEUNIŠTIV

Tri radna monolitna noža, Bouvi, Survajvalist i Hanter dopunjuju „žilavu šestorku“ serije Drop Forged

CS.jpg
cold-steel Ninoslav TRIFUNOVIĆ

Zajedničko za sve Kold Stilove noževe iz serije Drop Forged je izrada otkivanjem iz jednog komada čelika 52100, "odsustvo" ručica, zaštita čelika teflonskim premazima i Sekjureks plastična futrola. Naravno, postoje i neka odstupanja ili bolje reći dopune.


Prvi nož koji predstavljamo može apsolutno da se svrsta i u borbene. U pitanju je model Bouvi sa svojim vrlo prepoznatljivim sečivom. Zahvaljujući dršci koja ima blago zakrivljenje u kontinuitetu i sečivu sa tzv. klip point vrhom, nož se čini posebno podesnim za ubadanje protivnika. Ipak, zbog tipa sečiva, moguće ga je koristiti i prilikom boravka u prirodi i slično. Zahvaljujući ravno otkovanom i brušenom sečivu, debelom pet a dugom oko 170 mm, koje kreće od samih leđa, dobijate nož koji sjajno seče.

 Bouvi je prelazni model između radnih i borbenih noževa

Pročitajte još: Kako napraviti fiksne noževe, niske cene, ali visokog kvaliteta i upotrebljivosti? Odgovor je - DROP FORGED

Za razliku od bodeža iz serije Drop Forged, ovaj model je dobio i dodatni zaštitni premaz zlatne mat boje. Planirano je da se uradi i u srebrnoj mat boji, ali još nismo videli takve primerke. Futrola je od Sekjureksa i nema Ulti klip zakačku, već tradicionalnu petlju za postavljanje na kaiš. Naravno, pored trenja, nož u futroli zadržava i uobičajeni kaišić sa drikerom.

Odlične osobine "Opstandžije"

Naredni predstavnik bouviie noževa iz serijala je Survajvalist. Iole upućenim u proizvodni program kalifornijskih nožara, biće očigledno na prvi pogled da je kao uzor poslužio čuveni model Rekon Skaut. Po mišljenju mnogih, pa i autora, ovaj model je najlepši i najupotrebljiviji veliki bouvi nož iz "Kold Stilove" produkcije. Ipak, cena modela od laminatnog čelika je prilično paprena (pogotovo za nas).

 Najveći nož u seriji  Survajvalist sa dodatnim ručicama koje omogućavaju udobnije rukovanje

Postoji i jefitinija verzija od SK-5 ili O-1 čelika i gumenom drškom, ali i ona košta oko 150-200 dolara. Za one sa skromnijim budžetom i dalje previsoka cena, zar ne? Zato je na tržište izbačen model Survajvalista koji ima sečivo identične dužine (20 cm) i oblika, urađen od "kvalitetnijeg" čelika i sa cenom koja se kreće između 70 do nešto više od 100 dolara.

U pitanju je definitivno veliki nož na kojeg bi trebalo obratiti pažnju. Oni koji traže veliki terenski nož odličnih mehaničkih osobina, to imaju u ovom "Opstandžiji". Posebno je za pohvalu i to što je proizvođač opciono ponudio dodatne drške koje se mogu staviti radi udobnijeg hvata. Apsolutno preporučujemo njihovu upotrebu ili nekih koje sami izradite, jer duži rad pomenutim nožem nije prijatna rabota sa golom drškom i bez rukavica. Futrola je urađena u već pomenutom maniru, kao kod modela Bouvi.

Praktično nesalomiv

I na kraju balade dolazi autorov apsolutni favorit, kada je reč o Drop forged modelima. U pitanju je model Hanter, a kao što samo ime kaže, radi se o odličnom lovačkom nožu. Ali, ime zna i da zavara. Na primer, Lovac je sjajan nož za kompletnu autdor populaciju. Sečivo je okaljeno na optimalnih 58-59 Rokvela, dugo je 10 cm, dok drška ima oko 12 cm. Debljina sečiva je pet milimetara, što bi se na prvi pogled moglo činiti malo predebelim, pogotovo onima koji forsiraju debljine od tri do četiri milimetra. Ipak, zahvaljujući vrlo širokom, ravno brušenom sečivu, dobijate praktično nesalomiv nož koji seče kao mač Darta Vejdera.

Veličina drške kod Hantera omogućava razne modifikacije hvata

Prilikom pisanja serijala o preživljavanju, pred nož smo stavljali najrazličitije zadatke i služio nam je za sve i svašta. Često smo se prema njemu ophodili krajnje brutalno i nekorektno, kao što nikada ne bi prema nožu, a sve proveravajući kvalitet i karakterisitke. I znate šta? Lovac je položio testove bez problema. Sečivo dolazi fabrički naoštreno da brije, a zahvaljujući tome što ima malo prelazno rastojanje između sečiva i drške, lako se prenosi sila prilikom sečenja konopca ili deljanja drveta. Sa sečivom okrenutim prema korenu palca i kažiprsta, takođe dobijamo relativno udoban hvat i dobru kontrolu. Zahvaljujući neuobičajeno špicastom sečivu, moguće je odraditi i neke vrlo precizne rezove samim vrhom.

Preporuka – dorada drške

Istina je da zahvaljujući debelom sečivu Hunter nije savršen izbor za rad u kuhinji (mada sigurno može poslužiti), ali znajte da vas neće izdati kada vam bude potreban u prirodi. Zaštićen je otpornim sivim teflonskim premazom, koji generalno nije ni potreban većini ozbiljnijih korisnika. Pored postojeće plastične, u prodaji je i duboka kožna futrola skandinavskog tipa. Lično, naše preference su za ovaj potonji model, ali svakom svoje, zar ne?

Stariji modeli su bez ručica, koje su sada standardni deo ponude

Jedina potencijalna zamerka na kompletnu seriju, ili barem neke njene delove bio bi tip monolitne drške. Iako je više-manje prihvatljiv, daleko je od poželjnog za duži i ozbiljniji rad. Ipak, ovo je cena koja je morala da se plati da bi se oborila ona druga - cena koštanja, te da bi noževi bili dostupni najširoj korisničkoj populaciji. Većina njih je zadovoljna dodatnim omotavanjem drške parakordom ili nekim sličnim materijalom.

Pročitajte još: Adrenalinski izazov - u lov na afričkog bivola puškom skromne kinetičke energije

Ipak, mislimo da bi neki od verziranijih korisnika trebalo da odradi korice, od drveta, mikarte ili možda od slagane kože. Istina je da je ovo poslednje komplikovaniji posao i da se potencijalno slabi konstrukcija, ali za iole normalnog korisnika noža, to ne predstavlja nikakav problem.
Verujemo da će ovo kraće predstavljanje biti od koristi mnogima koji razmišljaju o nabavci kvalitetnog, a jeftinog noža. Pa još ako neko od njih ima talenta i volje za dorađivanjem drške, to će onda zasigurno da bude pun pogodak!

Foto: Kold Stil promo

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.