· · Komentara: 0
MENTALNO ZDRAVLJE

VAŽNO! Svakog dana odvojite pola sata za BRIGU, a evo i zašto

Traže se zato pozitivne misli. Ali ne isforsirane - smatra Leonora Pavlica, klinički psiholog i konstruktivistički psihoterapeut.

Depositphotos_330639544_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Sreća se nalazi u svemu, treba samo znati izdvojiti je - poručivao je Konfučije, kineski filozof. To je ono što nam je više nego potrebno, da ne bismo psihološki potonuli.

Pročitajte još: Ukoliko želite da očuvate vezu nikako ne radite sledeće stvari

Nisam pristalica samonametnutog pozitivnog mišljenja jer smatram da nas to samo distancira od problema, koji je, koliko god ga negirali, ipak prisutan - kaže Leonora.

Štaviše, ona smatra da je forsiranje takvog duha u neprijatnim okolnostima zapravo kontraproduktivni beg. Čovek, naravno, mora da pronalazi i pozitivne sadržaje, njih svakako ima, i nikad nije baš sve tako crno.

Suzbijanje brige je opasno, jer se ona vraća.

Treba ostaviti mesta i za strahove, sumnje, nemire, jer su i oni sastavni deo života. Ako se po svaku cenu trudimo da ih negiramo, time zanemarujemo dobar deo svojih emocija i otvaramo prostor da nam se, pre ili kasnije, vrate u obliku poljuljane psihološke ravnoteže - najčešće kroz anksioznost, depresiju, psihosomatiku i slično.
Zato stručnjak savetuje nas, ali pritom misli i na sve ljude širom planete, da se bave i misle o lepim stvarima, ali da ne suzbijaju brigu.

Brinite punih pola sata, ni više ni manje.

Cilj je ograničiti je, a ne ignorisati je! Dakle, svaki dan odvojte pola sata da mislite “brinuće” misli. Ni više ni manje. Između toga živite koliko je moguće bezbrižno. Ugovorite svoj “sastanak” sa brigom, u unapred određeno vreme i dosledno joj se posvetite. Ako vam se “brinuće” misli javljaju pre ili posle dogovorenog vremena, recite im da se strpe i sačekaju svoje vreme.

Pročitajte još: Da biste bili zdravi potrebno je da ugađate svom mozgu, a evo i kako

Na ovaj način osetićete da imate veću kontrolu nad svojim životom, pa i nad brigom - kaže psiholog i dodaje da u ovakvim okolnostima život ne može da bude konstantno pozitivan, a ni neumorno negativan, kao i da je sve u krajnjoj liniji stvar ravnoteže.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.