· · Коментара: 0
МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ

ВАЖНО! Сваког дана одвојите пола сата за БРИГУ, а ево и зашто

Траже се зато позитивне мисли. Али не исфорсиране - сматра Леонора Павлица, клинички психолог и конструктивистички психотерапеут.

Depositphotos_330639544_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Срећа се налази у свему, треба само знати издвојити је - поручивао је Конфучије, кинески филозоф. То је оно што нам је више него потребно, да не бисмо психолошки потонули.

Прочитајте још: Уколико желите да очувате везу никако не радите следеће ствари

Нисам присталица самонаметнутог позитивног мишљења јер сматрам да нас то само дистанцира од проблема, који је, колико год га негирали, ипак присутан - каже Леонора.

Штавише, она сматра да је форсирање таквог духа у непријатним околностима заправо контрапродуктивни бег. Човек, наравно, мора да проналази и позитивне садржаје, њих свакако има, и никад није баш све тако црно.

Сузбијање бриге је опасно, јер се она враћа.

Треба оставити места и за страхове, сумње, немире, јер су и они саставни део живота. Ако се по сваку цену трудимо да их негирамо, тиме занемарујемо добар део својих емоција и отварамо простор да нам се, пре или касније, врате у облику пољуљане психолошке равнотеже - најчешће кроз анксиозност, депресију, психосоматику и слично.
Зато стручњак саветује нас, али притом мисли и на све људе широм планете, да се баве и мисле о лепим стварима, али да не сузбијају бригу.

Брините пуних пола сата, ни више ни мање.

Циљ је ограничити је, а не игнорисати је! Дакле, сваки дан одвојте пола сата да мислите “бринуће” мисли. Ни више ни мање. Између тога живите колико је могуће безбрижно. Уговорите свој “састанак” са бригом, у унапред одређено време и доследно јој се посветите. Ако вам се “бринуће” мисли јављају пре или после договореног времена, реците им да се стрпе и сачекају своје време.

Прочитајте још: Да бисте били здрави потребно је да угађате свом мозгу, а ево и како

На овај начин осетићете да имате већу контролу над својим животом, па и над бригом - каже психолог и додаје да у оваквим околностима живот не може да буде константно позитиван, а ни неуморно негативан, као и да је све у крајњој линији ствар равнотеже.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.