· · Komentara: 0
CVEĆE

Vlasnike orhideja DVA puta uhvati PANIKA, evo i kako da je prevaziđu

Svi ovu biljku dobiju u cvetu, ali posle najviše dva meseca ostane bez cvetova, a tada većina pomisli da je umrla i bace je

IMG_20200314_152646.jpg
Foto: A. M.

U prirodi postoji 30.000 vrsta ovog cveća, ali i jedna saksija orhideje može svaki prostor da učini posebnim. Zahvaljujući svedenom izgledu i obična komoda na kojoj stoji orhideja postaje - elegantna.

Pročitajte još: Kamenu ružu kada zasadite sama se o sebi brine i to je dovoljan razlog da je odmah nabavite

Kada orhideja stigne u novi dom obično je u cvatu, zasađena u odgovarajući supstrat i nalazi se u providnoj saksiji. Svetlo i voda - ključne su stvari neophodne orhideji da nastavi da ulepšava svet oko sebe.

Postoji 30.000 vrsta
Foto: A. M.

Orhideja može da se presadi u novu, dekorativnu saksiju, ali isključivo se dodaje kupljena zemlja "za orhideje". Mora da ima mnogo svetla i da je što dalje od grejnog tela.

Što dalje od radijatora i bliže prozoru.

Na taj način će nastaviti da cveta još dva meseca. Kada izgubi cvetove - ne treba paničiti. Orhideje cvetaju jednom godišnje, uz uslove koji ima savršeno prijaju dva puta.

Kada prestane da cveta stabljika će početi da se suši. Nema razloga za paniku! Orhideja je zaspala. Stabljika se iseče blizu mesta odakle raste. Redovno se zaliva i ne prihranjuje.

Ne zaliva se!
Orhideja se ne zaliva nego potapa. Providna saksija se stavi u sud sa vodom i ostavi 15 minuta. Skasija se potapa na nedelju dana.
Cvetaju jednom godišnje.

Čim se pojavi novi izdanak cveta trenutak je da se pomogne ovog prekrasnoj biljci. Pod hitno kupite fertilajzer (u biljnoj apoteci, cvećari, supermarketu) na bazi azota, nikako sa ureom, i zabode se u zemlju. Kada se fertilajzer razloži u zemlji novi se stavi kada stabljika sa cvetom poraste. Ko ne može da nađe fertilajzer može i razblaženo tečno đubrivo, ali veoma pažljivo sa njim. To je sve što treba uraditi, jer orhideja ne voli mnogi prihrane.

Pročitajte još: Zaštitite svoje kaktuse, jer ako krenu da bujaju i rastu - loše je i brzo će uvenuti

Kada korenje preraste saksiju vreme je da se presadi i skrate korenčići. Međutim, nikada se orhideja ne presađuje dok cveta, jer će doživeti takav stres da će odbaciti cvetove. Orhideja se presađuje tako što se podrežu korenčići oštrim makazama, a providna saksija opere i napuni novim supstratom za orhideje.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.