· · Komentara: 0
KOLAČI

Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)

Uvek ga jedete u restoranu ili poslastičarnici, a priprema se izuzetno lako. Spremite namirnice i zasučite rukave! Ukućani će biti oduševljeni.

Tiramisu5.jpg
Foto: A. M.

Tiramisu može da se napravi u lepoj, dubokoj posudi, a najbolje je ukoliko odaberete providnu, staklenu. Međutim, ako počnu piškote da se lome - ne očajavajte, već izvadite čaše i završite slatkiš.

Pročitajte još: Ovu pitu može da napravi svaka domaćica za SAMO 15 minuta

Za tiramisu je najvažnije sve pripremiti i tek onda početi sa pravljenjem kolača. Dakle, prvo napravite kafu i šlag, pa tek onda zasučite rukave. Jedina mana ovog kolača je što mora da se ohladi da bi dobio poznati ukus. Dakle, priprema se nekoliko sati ranije ili, još bolje, dan pre.

Krem se namaže preko umočenih piškota
Foto: A. M.

Recept koji možete pročitati je dovoljan za šest osoba.

Potrebno:

  • kutija slatkih piškota
  • 125 grama slatke pavlake
  • 2 jajeta
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 200 grama maskarpone sira (ili krem sira)
  • 50 grama kakaoa

Priprema:

Prvo se skuva kafa u šerpici dovoljno širokoj da mogu da se umaču piškote. Obično je to nes-kafa, ali može da bude i crna. Kafa će biti ukusnija ako se doda malo ruma i kašikica kakao praha. Kafa se skloni sa ringle da se ohladi.

Mogu i dva reda piškota
Foto: A. M.

Napravi se šlag od slatke pavlake i stavi u frižider.

Ko voli slađe, kafu u koju se umaču piškote može da zasladi šećerom.

Prvo se umute dva žumanca sa dve kašike šećera u prahu. Kada se dobro ulupaju, doda se maskarpone (ili krem) sir i šlag od dva belanca koja se umute u drugoj posudi. Dobro se pomeša i doda pola pavlake iz frižidera, a ostatak vrati u frižider.

U posudu se pažljivo ređaju piškote koje se kratko umoče u kafu. Kada se kompletno pokrije dno sipa se krem od jaja i sira, pa ravnomerno rasporedi. Ukoliko su ostale piškote može da se poređa još jedan red i ponovo se sipa krem. Na kraju se namaže šlag iz frižidera. Iskusne domaćice mogu to da urade špricem za šlag, jer će vizuelno izgledati zanimljivije, ali nije obavezno.

Pročitajte još: Ovaj kolač se pravi za 7 minuta i košta 70 dinara (Foto/Video)

Na kraju se preko šlaga ravnomerno pospe kakao koji se posipa kroz malu cediljku. Tiramisu se stavi u frižider gde mora da stoji najmanje dva sata.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.