· · Komentara: 0
DAR PRIRODE

Prepoznaćete ga po DUŽINI: Jede se sirov i iseckan, a pun je vitamina C, kalcijuma i gvožđa

Jede se sirov, kuvan na pari ili ispržen na malo masnoće

Depositphotos_47276867_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Japanska bela rotkva ili dajkon je niskokalorično povrće koje sadrži niz aktivnih enzima, zatim vitamin C, kalcijum i gvožđe. Pomaže pri izbacivanju suvišne vode iz organizma, snižavanju holesterola i razlaganju masnih naslaga. Kao diuretik povoljno deluje na rad bubrega i detoksikaciju organizma.

Pročitajte još: SVE TAJNE DIVLJE KRUŠKE: Lek je za mnoge bolesti, a veoma je važno šta sa LISTOVIMA možete da uradite

Zbog antibakterijskog i antivirusnog delovanja koristi se za prehladu i kašalj, pa i izbacivanje šlajma. Zbog enzima odličan je za varenje i regulisanje probave.

I to nije kraj, jer antioksidativna fenolna jedinjenja u dajkonu sadrže antikancerogena dejstva.
Koren dajkona i lišće suše se u hladu. Od lišća se pripremaju lekovite kupke koje se preporučuju za oboljenja jajnika i materice, bolne menstruacije, upale mokraćnih kanala. Sveže naribani koren stavlja se kao oblog na modrice čime se umanjuje bol i sprečava unutrašnje krvarenje.
Japanska bela rotkva može da se pronađe i kod nas, a prepoznaćete je po dugačkom belom korenu.

Pročitajte još: Ako imate problem sa zubima, svakog jutra, 20 minuta mućkajte u ustima ulje i videćete neverovatnu promenu

Ova vrsta rotkve ima sočno, hrskavo “meso”, a ukus joj je mnogo blaži od rotkvice, slatkast (sadrži mnogo voćnog šećera, fruktoze). Mlado lišće dajkona takođe je bogato C vitaminom, beta-karotinom (provitaminom A), kalcijumom i gvožđem.

Jede se sirov i iseckan, a može i da se skuva na pari ili isprži na malo masnoće.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.