· · Коментара: 0
ДАР ПРИРОДЕ

Препознаћете га по ДУЖИНИ: Једе се сиров и исецкан, а пун је витамина Ц, калцијума и гвожђа

Једе се сиров, куван на пари или испржен на мало масноће

Depositphotos_47276867_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Јапанска бела ротква или дајкон је нискокалорично поврће које садржи низ активних ензима, затим витамин Ц, калцијум и гвожђе. Помаже при избацивању сувишне воде из организма, снижавању холестерола и разлагању масних наслага. Као диуретик повољно делује на рад бубрега и детоксикацију организма.

Прочитајте још: СВЕ ТАЈНЕ ДИВЉЕ КРУШКЕ: Лек је за многе болести, а веома је важно шта са ЛИСТОВИМА можете да урадите

Због антибактеријског и антивирусног деловања користи се за прехладу и кашаљ, па и избацивање шлајма. Због ензима одличан је за варење и регулисање пробаве.

И то није крај, јер антиоксидативна фенолна једињења у дајкону садрже антиканцерогена дејства.
Корен дајкона и лишће суше се у хладу. Од лишћа се припремају лековите купке које се препоручују за обољења јајника и материце, болне менструације, упале мокраћних канала. Свеже нарибани корен ставља се као облог на модрице чиме се умањује бол и спречава унутрашње крварење.
Јапанска бела ротква може да се пронађе и код нас, а препознаћете је по дугачком белом корену.

Прочитајте још: Ако имате проблем са зубима, сваког јутра, 20 минута мућкајте у устима уље и видећете невероватну промену

Ова врста роткве има сочно, хрскаво “месо”, а укус јој је много блажи од ротквице, слаткаст (садржи много воћног шећера, фруктозе). Младо лишће дајкона такође је богато Ц витамином, бета-каротином (провитамином А), калцијумом и гвожђем.

Једе се сиров и исецкан, а може и да се скува на пари или испржи на мало масноће.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.