· · Komentara: 0
Noževi

Nulta tolerancija čeličnih ljubimaca

Dugogodišnja saradnja američke kompanije “Zero Tolerans” sa ruskim dizajnerom noževa, rezultirala je serijom foldera, koji diktiraju trendove na ovom zahtevnom tržištu

ZT.jpg
ZT - foto: “Zero Tolerans”

Budući da su kastom noževi preskupi za prosečnog potrošača, čelnici “Keršoua” rešili su da pokrenu sopstveni brend koji će ponuditi vrhunski dizajn, premium kvalitet i željenu oznaku “Made in USA”. Od osnivanja 2006. godine, “Zero Tolerans” je angažovao poznate majstore uz (kako to i naziv kompanije kaže) nultu toleranciju na proizvodne greške i defekte. Sa takvim pristupom, nije iznenađujuće da su ubrzo usledile nagrade na prestižnim sajmovima a brend “Zero Tolerans” je za kratko vreme stekao zavidnu reputaciju pa mnogi vojnici, vatrogasci, policija i spasioci biraju upravo njihova sečiva.

Inspirisan persijskim sečivom ZT-0462, foto: “Zero Tolerans”

Pročitajte još: Čeka se konačna odluka: Koliko je izvesno da vojska SAD izabere municiju sa čaurama od polimera, kompozita ili čelika?

Radovi ruskog dizajnera Dmitrijaa Sinkeviča su, van svake sumnje, trenutno najtraženiji custom noževi na svetu. Sarađuje sa imenima poput majstora-umetnika Sergeja Širogorova ali i sa velikim industrijskim proizvođačima, pa njegov potpis nose najekskluzivniji modeli “Spajderko” i naravno ZT.

Zavidna reputacija

ZT-0462 je dalja razrada taktičkog foldera ZT-0452, a oba vuku poreklo od višestruko nagrađivanog ZT-0444. Reč je o nožu elegantnog profila u obliku izduženog slova “S”, koji je očigledno inspirisan persijskim srednjevekovnim sečivima. Konstrukcija je uobičajena za “Zero Tolerance”. Snažna titanijumska osnova sa desne strane koja obezbeđuje frame lock bravu i leva strana drške od ugljeničnih vlakana, sa diskretnim crvenim nitima koje ga izdvajaju iz mase džepnih modela sa crnom drškom. Nož je lagan, odličnog balansa a osmišljen je pre svega za duboke rezove povlačenjem, ali sa jako opasnim i probojnim vrhom.

Stilske vežbe ruskog dizajnera

Dva izvrsna modaela: ZT 0393 GLCF i 0470, foto: “Zero Tolerans”

Isti dizajner potpisuje rešenja kod ZT-0470. Ovaj nož je po formi veoma sličan preskupim modelima koje Sinkevich osmišljava za Sergeja Širogorova. Iste precizne, čiste linije, dobra ergonomija i pre svega praktična forma što ga čini zaista upotrebljivom alatkom za svakodnevne zadatke. Rukohvat je izrađen od titanijumske legure, a estetski detaj predstavlja intarzija od carbon-fibera sa površinom nalik na mermer. Nož se otvara lakim priskom na flipper (ispust u bazi sečiva) čije glatko kretanje obezbađuje par precizno uklopljenih kugličnih ležajeva na osovini. Nije čudo što je odmah postao bestseler.

Izvanredni ZT-0470 dizajnirao je Dmitry Sinkevich, foto: “Zero Tolerans”

Model ZT-0456CF predstavlja još jednu “stilsku vežbu” umetnika Dmitrya Sinkevicha. Ovoga puta, reč je o random folderu sa širokim, efikasnim sečivom sheepfoot oblika, karakteristično oborenog vrha za precizne radove. Ali, Dmitry je uspeo da gornji deo tzv. leđa sečiva, obrusi tako da nije žrtvovana probojnost.

Pročitajte još: Kako napraviti fiksne noževe, niske cene, ali visokog kvaliteta i upotrebljivosti? Odgovor je - DROP FORGED

ZT-0456CF, za prirodu i urbane uslove, foto: “Zero Tolerans”

Ovogodišnja verzija se od baznog modela razlikuje po levoj stranici drške od karbon-fibera i nešto manjoj masi. Iako ga korisnici doživljavaju pre svega, kao visoko stilizovan deo opreme, jedan detalj kvari taj utisak. Jednostavno oblikovana šnala za džep je u stvari samo uska tračica crno finiširanog titanijumskog lima. Iskreno, očekivali smo više. Ipak, to nije kompromitovalo efikasnost noža, pa je njegova popularnost potpuno razumljiva.

Foto: “Zero Tolerans”

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.