· · Komentara: 0
Test

Razotkrivena enigma: Iako nalik Bereti 92, pod imenom M9_22LR krije se naprava za vežbanje na strelištu

Zahvaljujući prijatelju "Kalibra" dr Nikoli Arsiću, bili smo u prilici da uporedo testiramo "zagonetnu Beretu" i MK revolver Smit-Veson M17

beretta.jpg
beretta Nikola ARSIĆ

Uskoro smo saznali da se ovaj pištolj proizvodi u nemačkoj firmi "Umarex", planetarno poznatoj po svojim replikama "pravog" oružja koje koriste dijabole, BB kuglice ili neletalni metak 9mm P.A.K. umesto bojeve municije.

M9_22LR

Mnoga imena od renomea u svetu oružarstva koriste usluge ove fabrike pri produkciji svojih modela u kalibrima koji ne iziskuju bravljenje cevi u navlaku/zatvarač. Pištolj M9_22LR funkcioniše po principu slobodnog trzaja zatvarača. Svako malokalibarsko oružje poluautomatskog režima paljbe najčešće radi onoliko pouzdano koliko mu je dobro konstruisan okvir.

Veliki format malog kalibra

Metak sa izraženim obodom je uzrok mnogih glavobolja upravo sa okvirima. Vadeći ga iz ovog pištolja, dopalo nam se što je izrađen od čeličnog lima, iako je donosač metka plastični. Pri daljem rasklapanju, uviđa se da cev nema blok bravu kao originalna serija Berete 92, a prema podacima dobijenim od fabrike - nijedan deo (osim korica) nije izmenjiv sa vizuelno sličnim modelima u kalibrima 9x19 mm ili .40S &W, što je važno jer uvek postoji rizik pogrešnog sklapanja komponenata.

Magacin izrađen od čeličnog lima

Pročitajte još: Robusni Ruger Sekjuriti Siks svojim svojstvima nadmašio konkurentske modele S-V u K ramu

Pri prvom prihvatu malokalibarski "novajlija" od jedva 580 g, osetno se razlikuje od "pravog" Modela 92, koji teži 970 g. Ulazimo u opitni tunel i "na suvo" isprobavamo oružje, gde odmah postaje jasno da su izraženi svi nedostaci koji su krasili "starijeg brata": prevelika debljina rukohvata, ukupna širina, ravan i predimenzionisan obarač... Međutim, okidanje je sasvim korektno, balans takođe, ništa ne grebucka i škripi unutar mehanizma. Radi poređenja preciznosti, odabrali smo i pravi dragulj u istom kalibru - revolver Smit i Veson Model 17 sa cevi od šest inča, a bila nam je dostupna municija "Federal" i CCI standardne polazne brzine. Postavili smo mete na udaljenosti od 15 metara, prvo one od bele hartije kako bismo propratili grupe pogodaka, potom metalne "gongove" za situaciono gađanje bržim režimom paljbe.

Razlika između solidnog i vrhunskog

Iz stojećeg stava i dvoručnim prihvatom, ispaljujemo kontrolnih pet metaka. Trzaja skoro da nema, prasak blag, čaure ispadaju na isto mesto - sve besprekorno. Na meti pogoci su u grupi od oko 8 cm, bez "flajera". Ohrabreni tim rezultatom, punimo okvir do punog kapaciteta od 15 metaka (proizvode se i oni od 10, za zemlje gde zakon to ograničava), pa se relaksirano prepuštamo ispaljivanju sa praktično istim rezultatima na meti.
Ponovili smo postupak koristeći S-V Model 17. Razlika je bila očigledna, jer se ovim revolverom može pogađati na dvostruko većoj udaljenosti, ergonomija i bolji nišani vas naprosto teraju da izvučete ono najbolje od sopstvene streljačke veštine. Međutim, "Smit" je u tom smislu poput skupocene violine, a "Bereta" više nalik prvoj akustičnoj gitari koju biste poklonili kakvom tinejdžeru početniku.

Idealan za obuku

"Smit" je poput skupocene violine, a "Bereta" više nalik  akustičnoj gitari

Pročitajte još Bizarna rešenja: Šta je ponudilo godišnje okupljanje proizvođača oružja, municije i opreme u Las Vegasu?

Podržavamo zamisao da udruženja strelaca imaju u svom fundusu raznoliko oružje kojim zainteresovani članovi mogu da isprobaju svoje mogućnosti, naročito za prvi susret sa pištoljima i revolverima. Bilo bi mnogo bolje da među njima bude što više dama, jako mladih osoba i drugih početnika. Upravo za takve kategorije je idealan pištolj koji smo opisali.

 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.