· · Коментара: 0
Историја

"Мерцедес" слави 40. година свог "Папамобила", а ми подсећамо: ПАПА И У АУТУ ИЗ КРАГУЈЕВЦА! (ВИДЕО)

За потребе поглавара католичке цркве у Немачкој модификована прва "Г-класа" , а у Америци се 2015. возио у "фијату 500 Л"

1595244981_papa-fijat.jpg
Фото:Архива "Новости"

Немачки аутомобилски гигант слави 40. година од како је тадашњи Папа Јован Павле Други посетио ову земљу и том приликом се возио у специјално припремљеној "Г-класи", једном од најчувенијих теренаца који је само годину дана пре "преправке" у "Папамобил" представљен јавности!

Фото:"Мерцедес"

Поводом овог јубилеја возило је  изложено у Мерцедесовом музеју до септембра. Ова "Г-класа" је препознатљива по платформи на задњем делу, са рукохватима, али и по пластичној, провидној надоградњи. Израђена специјално за потребе Папамобила, ова пластична ограда висине 2,8 м омогућава поглавару Римокатоличке цркве да буде видљив окупљеним верницима и док седи и када стоји.

Прочитајте још:Уложили су милијарду марака пре 35 година и направили аутомобил са КАТАЛИЗАТОРОМ! (ФОТО)

У овај део је  уграђен и посебан систем климатизације, који обезбеђује пријатну температуру у задњем делу путничке кабине, али спречава и замагљивање провидних површина, без обзира на тренутне временске услове. Касније је, после покушаја атентата на Папу Војтилу, уграђено непробојно стакло али и остали делови аута су ојачани, мада, наравно, нема података о томе како је блиндирано ово возило.

"Мерцедес" је 1982. године поклонио "Папамобил" (два комада) Ватикану али су они враћени пре двадесетак година и налазе се у Музеју Мерцедеса.

Прочитајте још:Слажете ли се? Одлучено која је боја аутомобила најомиљенија

Ми овог пута подсећамо да се Папа Фрања, 25. септембра 2015. приликом посете САД возио у "фијату 500 Л" направљеном у Крагујевцу. Ово возило је касније продато за 80.000 евра.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.