· · Коментара: 0
ВИКЕНД

Голубац и Лепенски вир сте, можда, видели, али ово ЧУДО сигурно нисте! (Фото/Видео)

Подунавље је препуно туристичких бисера. На овом простору стварена је европска цивилизација. Много је разлога зашто је управо овде почела кампања "Изабери своју авантуру, види Србију" Туристичке организације Србије.

Мало је продужени викенд да би се у Подунављу видело све што вреди посетити. Дунав је од Великог Градишта до Кладова препун туристичких бисера, а ми препоручујемо седам обавезних станица.

Прочитајте још: Свети храст помаже нероткињама, а ђавоља вода да људи прогледају: Пет мистичних места која се налазе у Србији

- Авантура Подунавља креће од Кладова и завршава се код Сребрног језера где може да се проведе читав одмор исто као на мору - каже Марија Лабовић, директор Туристичке организације Србије.

Трајанова табла

Трајанов мост

Само четири километара од центра Кладова налазе се остаци стубова Трајановог моста. То је био први и два миленијума једини мост који је укротио Дунав, а Трајан је успео у овом подухвату тако што их је преусмерио ток читаве реке!

Преко пута Трајанове табле је Децибелова глава

Трајанова табла

Може се видети искључиво са воде, а из Текије се може отићи великим бродом или глисерима до Трајанове табле. Ово је изузетан излет, јер се преко пута налази Децибелова глава, највећа скулптура у Европи, коју је у стени уклесао румунски уметник Драган. Он је из Чаушескове Румуније испео да преплива Дунав, нађе спас у Србији и изгради каријеру у САД. У близини је и чувени женски православни манастир Ракоње.

Почетак цивилизације Лепенски вир

Лепенски вир

У Лепенском виру је почела европска цивилизација.

Мистичне Лепенце открио је 1965. године археолог Драгослав Срејовић. а визиторски центар на изузетно занимљив начин приказује како је живела прва европска цивилизација.

Видиковац

Национални парк Ђердап одушевљава све стране туристе који зађу дубље у шуму. На неколико места се налазе видиковци са којих се пружа леп поглед на Ђердапску клисуру. Ипак, најлепши је Плоче до којег се стиже џиповима НП "Ђердап".

Децибелова глава на румунској страни Фото: А.М.

Голубац

Тврђава Голубачки град налази на самом улазу у Ђердапску клисуру и комплетно је реконструисана прошле године. Туристи могу да виде како је изгледао живот у Средњем веку, али и да се попну до врха и уживају у прелепом погледу. Улазница је од 600 до 1.200 динара.

До врха Голубачког града пењу се само најсмелији.

Сребрно језеро

Српско море има плажу, кафиће, аквапарк и све што је потребно за одмор. У близини је и манастир Тумане, а два туристичка брода из Великог градишта возе до Голупца.

Рамска тврђава

Прочитаје још: "Одмах бацим биографије написане на енглеском": Зашто у Србији ЦВ на страном језику може бити одбијен?

Рам

Прошле године завршена је реконструкција Рамске тврђаве. То је градитељско чудо војне архитектуре. Рамску тврђаву је изградио султан Бајазит на узвишењу где је застао да се одмори. Заспао је на ћилиму (ихраму), пробудио се окрепљен и наредио да се на том месту сагради артиљеријско утврђење. Поглед са реконструисане тврђаве је прелеп, а улазница је 300 динара.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.