· · Коментара: 0
ЗДРАВЉЕ

ДАМЕ, ако имате смеђе ФЛЕКЕ на ЛИЦУ, значи да много користите мобилни

Већ се зна да дуго излагање плавој светлости са екрана рачунара, таблета, телевизора и мобилних телефона, може да штети очима

Depositphotos_43442365_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Плава светлост је део спектра видљиве светлости, а штетна је јер је краткоталасна, а има високу енергију. С обзиром на карактеристике, поставља се питање да ли је и колико штетна за кожу, пре свега лица и руку.

Прочитајте још: Заборавите на СЕЛФИ! Нисте у тренду ако не радите ОВО

Ако се емитује умерено, плава светлост, чији је извор сунце, игра значајну улогу у одржавању доброг здравља, каже др Шари Марчбеин, професорка дерматологије на Медицинском факултету Универзитета у Њујорку. Регулише наш природни циклус спавања и будности. Осим тога, плава светлост подиже расположење, утиче на боље памћење, концентрацију, логичко расуђивање и друге когнитивне функције.

Фото: Депозитфото
Плава светлост регулише природни циклус спавања, али...

- Што се тиче коже, плава светлост штетно делује уколико се претерано излажемо њеном утицају - каже др Марчбеин.

Доприноси појави смеђих мрља и тачкасте хиперпигментације на већој површини коже, што је познато као мелазма. Узрокује фото-старење и распад колагена, везивног ткива коже, па је епилог појава бора и опуштеност коже. Заправо, под утицајем плаве светлости може доћи до појаве слободних радикала у кожи, који неумитно убрзавају процес старења.

Шта ради плава светлост?
Покреће одређене процесе у кожи, као у случају мелазме, и стимулише је да производи више пигмента. Постоје докази да у тренутку када плава светлост продире у кожу, настају реактивна дешавања која изазивају оштећења ДНК. Да се овако нешто дешава показује упала, распад здравог колагена и еластина, као и појава хиперпигментације.

- Што више времена користимо ове уређаје, већи је ризик од преурањеног фото-старења коже - наглашава др Марчбеин.

На образу где се држи телефон људи имају хиперпигментацију, а пре није било тако.

Кожа раније почиње да губи еластичност, на њој се јављају неуобичајене боре, као и хиперпигментација. Све то може да се догоди ако континуирано много времена проводимо са дигиталним апаратима, а пре свега држимо мобилни телефон на образу. Нажалост, још не може да се прецизира после колико сати рада на рачунару, играња видео-игрица или телефонирања се прелази граница штетног деловања плаве светлости.

Прочитаје још: Направите САМИ маску за лице са СВЕТЛЕЋИМ емоцијама (ВИДЕО)

Њујоршка докторка каже да је обављено свега неколико детаљних истраживања о томе шта се дешава у случају акумулираног излагања плавој светлости са екрана. Код приличног броја корисника мобилних телефона, на страни лица где их прислањају, приметна је хиперпигментација у виду мелазме, док се раније најчешће јављала око јагодичних костију.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.