· · Коментара: 0
САВЕТИ

Мобилни је 10 пута прљавији од ве це шоље, а корона вирус на њему може живети 9 ДАНА

Прање и дезинфекција руку немају ефекта ако након тога у руке узмете мобилни телефон

Computer.png
Фото: Пиxабаy

Мобилни телефони имају десет пута више микроорганизама него WC шоља, па је опасност од преношења вируса Covid 19, познатијег као корона вирус значајно увећања коришћењем мобилних телефона и паметних уређаја.

Прочитајте још: Европол објавио 11 начина: Ево како да безбедно и сигурно купујете из фотеље

-  Чишћење мобилног телефона је далеко значајнија превентива од корона вируса него што је то ношење маске преко лица - истичу стручњаци из Светске здравствене организације (WHО). - Корона вирус може живети на пластици, стаклу и металу и дуже од 9 дана.


Фото: Пиxабаy

Екран му је наиме покривен слојем који одбија нечистоће, али га можете оштетити применом већине традиционалних средстава за чишћење. Телефон је тако најбоље очистити само водом, дестилованом водом и обичном, чистом крпицом од микрофибре.

Прочитајте још: Селфи стик је отишао у пензију, а заменила су га три нова уређаја

Пре чишћења препоручује се да искључите мобилни телефон. Воду немојте наносити директно на уређај, него навлажите крпицу и пажљиво оперите цео мобилни телефон, а не само екран. Будите опрезни око прикључака и рупица за слушалице, УСБ.


Фото: Пиxабаy

У рупицама за прикључке можете пронаћи бројну прљавштину и њу ћете најједноставније уклонити са самолепљивом траком. За нечистоће које се налазе дубље у рупици искористите чачкалицу. 

Прочитајте још: Знате ли како да инсталирате ДАРК МОД на Вац апу? Ништа лакше

Са лаптоповима и таблетима је ипак једноставнија ситуација. За њих важи већина правила која важе и код смартфона. Чак су и једноставнија јер њихови екрани најчешће имају мање осетљиве заштите и мање се користите изван затворених просторија, куће или канцеларије.

Лаптопови имају једно од најпрљавијих места са којима се свакодневно сусрећете - тастатуру. За њихово чишћење постоје посебна средства, и чишћење тастатуре је крупан и дуготрајан задатак. У недостатку специјализованог средства, послужиће и стара четкица за зубе, која мора бити чиста.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.