· · Коментара: 0
МАЧКЕ

АРХЕОЛОЗИ су доказали: МИШЕВИ су довели МАЧКЕ у наручје људи

Мишеви, који су дошлли са Блиског истока и колонизовали Европу, најбољи су пример глобализације. Други су мачке.

Depositphotos_9261048_s-2019.jpg
Сада је она газдарица куће у којој се налази Фото: Депозитфото

Људи су захваљујући "мишевима" почели да гаје мачке, јер је једини начин да се са њима изборимо био проналазак успешног "предатора". Од миша је бржа само мачка.

Прочитајте још: Побио жену, децу, сестру и брата: Петар Велики је био ЗАМЕЊЕН, а на терет му се стављају многа ДЕЛА

Мишеви су пореклом из Индије и Авганистана, а то сада научници са сигурношћу могу да тврде!

- Кућни миш је први и најбољи пример глобализације када су окупирали Европу - каже Томас Кући из Природњачког музеја у Паризу.

Љубав стара миленијумима

Човек је ову окупацију прво толерисао, а онда је морао да пронађе решење, односно, брзог предатора. Кучијева студија која се базирала на 829 мишијих зуба из југозападне Азије и југоситочне Европе и показала је да је најстарији миш 40.000, а најмлађи стар 3.000 година.

Први кућни миш се уселио код нас у неолиту.

Дакле, научници су дошли до закључка да се први миш уселио у кућу људи 14.500 година, током неолитског периода. То се догодило на Леванту, па како је пољопривреда напредовала, тако су и кућни мишеви пратили људе. Кућни миш је везао судбину за човека, проширио се на Месопотамију, 10.800 године је прешао на Кипар, па је миц по миц 4.000 године пре наше ере покорио читаву Европу.

Прве мачке стигле су у Бугарску из Турске.

- Прве мачке су стигле у Бугарску (6,500 године пре наше ере), па у Румунију и Пољску - каже Кучи.

Археолози су захваљујући ДНК утврдили да је још у неолиту почело припитомљавање дивљих мачака, а прва је дошла у Европу хиљаду година после кућног миша.

Прочитаје још: Да ли сте чули за принцезу Кутулун? Била је јача од свих мушкараца, НОСИЛА ИХ ОЦУ, а њена смрт је МИСТЕРИЈА

Први љубитељи мачака нису били Египћани, него Кипрани. Крзнена љубимица се ту башкарила 11,000 година пре наше ере, што јепет миленијума пре египатских мачкица.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.