· · Коментара: 0
СПЦ

ДАНАС ЈЕ БЛАГИ ДАН: Верници, испоштујте ове обичаје и ОБАВЕЗНО идите у цркву, ЕВО И ЗАШТО!

Овај дан је у српском обичајном календару означен као Благи дан.

1593414098_Depositphotos_7758888_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Свети Тихон Аматунски Чудотворац је хришћански светитељ и аскета. Рођен је у Аматунту на Кипру. Чистота његовог живота и ревност према Православљу препоручили су га да, након упокојења блаженог Мемнонија, буде изабран за епископа Аматунског.

Прочитајте још: Пред Видовдан све реке у Србији теку КРВАВЕ, а кукавице ЗАНЕМЕ

У то време још је било много нехришћана на Кипру и Свети Тихон их је апостолском ревношћу преобраћао у Христову веру. Чуда је чинио од ране младости. Отац му је био пекар. Кад год би га оставио самог у дућану, он је хлеб раздавао сиромасима.

Једном га отац прекори, и он се помоли Богу те се њихова житница напуни до врха. Други пут је посадио суви ластар од лозе, и он је озеленео и донео род.

Фото: Депозит

Назван је Чудотворац због многих чуда која је учинио за живота, али и по смрти, Међутим, детаљних објашњења о животу и чудима светог Тихона нема и то због честих најезда агарјана који су многе цркве опустошили, а црквене књиге и записе уништили. Од многих чудеса светог Тихона до нашег времена сачувани су записи о два његова чуда.

Прочитајте још: Ову БАБУ цела Србија поштује: Знамо јој само ИМЕ, а има везе са ДРУГИМ СРПСКИМ УСТАНКОМ

Прво чудо остварио је док је још као дечак живео са својим родитељима. Отац му је био пекар и кад год би га оставио у продавници самог он је сиромашнима делио хлеб бесплатно. Кад је сазнао, отац се наљутио на њега, а Тихон му је рекао да је те хлебове само дао као зајам Богу и да ће му бити враћено стоструко… Отац се уверио у то оног тренутка кад је, до тада празан амбар, затекао препун чистом пшеницом.

Друго чудо се десило када је покупио суве лозе које су бацили радници у једном винограду и посадио их у својој башти. Онда се помолио Богу да његовом винограду подари дарове: прво, да се суве лозе приме, пусте корен и порасту; друго, да његов виноград изобилује родом; треће, да грожђе буде слатко и корисно по здравље; четврто, да грожђе у његовом винограду сазрева раније него у другим виноградима. Већ сутрадан је видео да су његове молитве услишене јер су се суве лозе примиле. Кад су почеле да расту исте године су донеле обилан род.

Прочитајте још: Како Срби праве куће? На прозору нана, У ТЕМЕЉУ ЗМИЈА, на крову КУКУРУЗ

Умро је око 425. године.

Православна црква прославља га на даншњи дан, 29. јуна.

Данас је Благи Дан на који треба отићи у цркву на Свету литургију, како би вас пратила срећа.

Молитва Светом Тихону:

Као пустињски житељ и у телу Анђео и чудотворац, показао си се богоносни оче наш Тихоне. Постом, бдењем и молитвама, небеске дарове си примио, исцељујући болести оних који ти са вером долазе. Слава Ономе који ти је дао снагу, који те је прославио и који кроз тебе дарује свима исцељење.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.