· · Коментара: 0
АУТОФАГИЈА

Доктори препоручују НАЈЕФИКАСНИЈУ дијету: ПОЈЕДИТЕ самог СЕБЕ! Ево и како!

Од када је пре четири године јапански ћелијски биолог Јошинори Осуми добио Нобелову награду за откриће апсолутно новог принципа исхране који се заснива на процесу гутања сопствених ћелија, интересовање за аутофагију у свету медицине не престаје.

1592559017_Depositphotos_378200030_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

 То је зато што аутофагија истовремено организму помаже да смрша, подмлађује га и на дуге стазе чини здравим. Појам је настао из грчког језика и дословце значи “јести самог себе”.

Прочитајте још: Овог лета понесите за БРОЈ МАЊУ хаљину! Питате се како, а ми доносимо РЕШЕЊЕ

Процес конзумирања сопственог ткива се одиграва кроз метаболичке процесе настале услед изгладњивања или присуства различитих болести. Истраживачи верују да је аутофагија, заправо, механизам за преживљавање, односно помаже организму да остане у одличном стању. Јер, чак и када смо условно речено здрави, наше ћелије се оштећују током различитих метаболичких процеса.

Глад слаби све
Што су ћелије више у стресу, то се боље слаби

Како старимо, организам трпи све више оштећења због континуираног стреса и деловања слободних радикала. Аутоматски, ћелије су све више изложене деловању ослобођених токсина. Уз то, метаболички процеси се успоравају, мења се ендокрини систем, као и структура хормона, због чега организам у целости трпи неповољне промене.

Мршави се и побољшава имунитет, јер глад уништава бескорисне и малгне ћелије.

Управо у таквом тренутку започиње аутофагија. Циљано се устремљује на оштећене, али и активне ћелије које немају никакву улогу у организму и представљају вишак. Не заобилази ни малигне. Понашајући се тако, очигледно представља кључ у превенцији озбиљних болести, као што су: дијабетес, неуронске дегенеративне промене, болести јетре, аутоимуни поремећаји, разне инфекције, чак и канцер.

Изгладњивање је добро
Поставља се питање може ли деловање аутофагије да се појача да би била ефикаснија. Може, смањивањем уноса хране, односно изгладњивањем организма. Циљ се постиже вежбањем, физичком активношћу и смањеним уносом калорија. Примена ових принципа утиче на контролу телесне масе, дужи животни век и спречавање настанка многих болести повезаних са старењем.

Аутофагија користи отпад произведен у ћелијама да би створила градивни материјал за поправку и регенерацију других ћелија, објашњавају стручњаци. Осим обезбеђивања градивног материјала и енергије за ћелије, поседује и друге добре особине. Штити нервни систем и подстиче развој можданих ћелија, чиме побољшава когнитивне функције мозга, структуру и неуропластичност.

Гладовање штити срце.

Покреће раст и развој ћелија срчаног мишића, штитећи срце од срчаних обољења. Побољшава имуни систем елиминишући међућелијске патогене. На тај начин смањује токсичност у организму, па самим тим штити ДНК. Спречава разарање здравих ткива, бори се против неуродегенеративних болести, уништава ћелије карцинома.

Прочитајте још: Имате вишак килограма? Када сте гладни помиришите ВАНИЛУ и ЧЕКАЈТЕ

На основу научних сазнања везаних за аутофагију, познати дијетолог Наоми Вител је развила нову дијету која се састоји од пажљиво бираних намирница, вежбања и додатака за мирнији сан. Све то утиче на ефикасније деловање аутофагије и успоравање процеса старења.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.