· · Коментара: 0
МАНИПУЛАЦИЈА

Емоционална УЦЕНА је опасна, али и ДОКАЗ нечег веома ЗАНИМЉИВОГ

Изрека да је у љубави као и у рату све дозвољено, могла би да се припише као мото људи који уцењивањем одржавају везу или брак. То је манипулација којом се вољена особа уцењује да ће, ако не буде било по његовом, бити кажњена.

Depositphotos_192260266_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Понекад манипулисање препозна партнер, али врло често је толико перфидно да га постајемо свесни тек када смо потпуно преварени, насамарени, смождени. Један од типичних представника те немиле појаве у љубави је - емоционална уцена.

Прочитајте још: Постоји 7 врста ЉУБАВИ, а да ли ваша подсећа на ХОЛИВУДСКУ?

- Емоционална уцена је снажан облик манипулације који се користи у блиским односима, а најлакше се препозна кроз реченице типа: “Ако ме волиш, остаћеш са мном вечерас” или “Ако ти је стало до мене, нећеш отићи на ту прославу” и слично - каже Јована Јестровић, психолог и психотерапеут.
То би, дакле, могао да нам буде први знак да нешто у партнеровом односу према нама није добро.

Стилови су различити
Немају сви “уцењивачи” исти стил и карактер уцењивања, па су тако неки сасвим директни, док су други прикривени, суптилни. Има оних који су врло агресивни у својим наступима, а неки су пасивни. Заједничка им је несигурност.

- Иза емоционалног “уцењивача” најчешће се крије особа која није сигурна у себе и којој је потребно стално доказивање да је вредна - каже Јестровићева.

Уцене су могуће само код партнера снажних емоција.

Овакву ситуацију чини чини изазовном снажна емоција и осећај кривице уколико не испуне жељено понашање.

- Ови људи су свесни да то није добро и да по ко зна који пут посустају пред емоционалном уценом, али не могу да се носе са наметнутом кривицом - каже Јестровићева.

Могуће је да су ове особе заправо неретко и саме несигурне, нису у могућности да се супротставе или, пак, сматрају да неће пронаћи другог партнера, јер сумњају у своје квалитете.

Прочитаје још: Имамо одговор на питање како до успешне везе: Зашто кажу "волим те", а то не показују?

- Тамо где постоји уцена нарушено је прихватање и сигурност у одно, јер неко ко нас воли, прихвата нас таквим какви јесмо и са свим нашим понашањима - истиче Јестровићева.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.