· · Коментара: 0
ОТУЂЕЊЕ

Партнер је ХЛАДАН? По овим симптомима препознајте да ли има ДРУГУ

Не можете да допрете до партнера, шкрт је на емоцијама и речима, не знате шта мисли и осећа. Сваки покушај да му се прближите, ствара још већи зид између вас. Шта карактерише емотивно недоступног партнера и како га препознати?

Depositphotos_89484212_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Психолог Јелена Бранковић сматра да особе које се тешко отварају често умањују важност и значај и својих и туђих осећања. Склоне су површнијим односима, избегавају дуге и стабилне партнерске релације. Често имају и више паралелних веза или оне на даљину.

Прочитајте још: Ако мушкарца често боли глава - то нема везе са сексом, а жене ће бити БЕСНЕ кад сазнају разлог

- Такве особе негирају или минимизирају постојање својих осећања, не желе о њима да говоре, да их деле са другима или да се тиме баве на било који начин - каже Јелена Бранковић.

Сталне свађе? Фото: Депозитфото

Они за туђа осећања често кажу: “Неоправдано се љутиш”, “то није разлог за бригу”, “немој да плачеш” или слично. На тај начин се блокира размена емоција и шаље порука о психолошкој забрани на одређена осећања.

Реченица "То није разлог за бригу" треба да забрине!

Често било какву емоционалну размену доживљавају наметљиво и угрожавајуће. Уколико је реч о непријатним осећањима напуштају разговор или прекидају комуникацију. Када су узнемирени имају потребу да се осаме, пре него да проблем поделе са партнером.

Када је реч о непријатним осећањима прекидају разговор и одлазе да се осаме.

Осим емотивних граница, такве особе постављају и физичке границе. Имају јасан став о личној приватности, често не желе да упознају партнера са породицом и пријатељима (и обрнуто), тајанствени су у вези с претходним животом, одбијају јавну повезаност са партнером (на друштвеним мрежама) или јавно прихватање статуса дечка или девојке.

Свако са својим мислима Фото: Депозитфото
Не желе да упознају партнера са породицом, на друштвеним мрежама не објављују слике...

Понекад емотивно неприступачне особе развијају овакве “стратегије” као реакцију на претходне партнерске везе и искустава стечених у породици из које потичу. Да ли је могуће променити такву особу?

- Да би се то догодило, неопходно је прихватити партнера са већ усвојеним обрасцем, изаћи у сусрет његовој потреби за аутономијом и независношћу, не притискати га да дели емоционална искуства - истиче саговорница.

Прочитаје још: Да ли је љубав јача од свега? Ево зашто је опасно бити ФАТАЛНО заљубљен

Да би однос опстао, неопходно је показати разумевање за начине емоционалног функционисања партнера, сматра психолог.
- Начин на који се партнери међусобно адаптирају на обрасце блискости може бити функционалан. Ако је партнер емоционално дистанциран, то не значи нужно прекид везе или развод. Међутим, ако се други партнер адаптира тако што његову недоступност доживљава као увреду и занемаривање веза нема будућност.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.