· · Коментара: 0
ПСИХОЛОГИЈА

Корона ће оставити ТРАЈНЕ ПОСЛЕДИЦЕ по човечанство: Мења се све, а највише ће трпети МЛАДИ

Социолози већ упозоравају да би руковање и загрљај могли да постану прошлост и да ће ова ситуација променити навике и понашање људи.

1594808644_Depositphotos_43010477_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Многи се неће осећати пријатно приликом поздрављања са породицом и пријатељима, па би руковање могло да се замени климањем главом или додиривањем лактовима, нарочито у пословном свету.

Прочитајте још: Ову намирницу ЈЕДЕМО СВАКОГ ДАНА, а она нам РАЗАРА МОЗАК

Такође, тренутна опседнутост дезинфиковањем животног простора и свега што додирнемо могла би да прерасте у компулзивно понашање. Уколико мере социјалног дистанцирања, дезинфекције и чишћења дуже остану на снази, људи ће се теже одвићи од тога.

Хигијенске навике Фото: Депозит

- Вероватно ћемо руке прати пажљивије и дуже - рекао је Роберт Дингвол, професор друштвених наука на универзитету Нотингем Трент у Великој Британији.

Нема више грљења, руковање је прошлост...

Он не мисли да ће се физичко дистанцирање и даље наставити, мада се већ повећало као резултат пандемије, али верујем да људе нећемо грлити тако често као раније. Због мањка физичког контакта, највеће емоционалне последице могу да имају млади људи, којима је физичка демонстрација љубави изузетно важна.

- Руковање је можда већ ствар прошлости, али сваком људском бићу су потребни физички додири, лични друштвени контакти и међуљудска интимност - рекла је Памела Парески, гостујућа професорка друштвених наука на универзитету у Чикагу. - То је нужно за наше емоционално и физичко благостање.

Прочитајте још: Први тип МУШКАРАЦА може да се спакује за 5 МИНУТА и крене, али ЖЕНЕ БИРАЈУ други тип - ево и ЗАШТО

Она сматра да екстремно физичко дистанцирање и изолација, као део мера у борби против вируса корона, није одрживо. Појачана употреба технологије, попут видео-позива, може да помогне у сузбијању озбиљних дугорочних последица и допринесе одржавању социјалних контаката. Уколико ове мере потрају мање од шест месеци, то ће дугорочно побољшати хигијенске навике. Али ако буду дуже на снази, многе ствари се неће вратити на старо.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.