· · Коментара: 1
ТАЈНЕ

ОВО НИКО НИЈЕ ЗНАО! У згради БОРБЕ постоји БУНАР иза ког се крије НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА (ФОТО/ВИДЕО)

У темељима зграде "Борбе" налази се невероватна тајна, скривена од очију јавности и позната само малобројним људима.

У темељима зграде "Борбе", која се налази на најлепшем беоргадском Тргу Николе Пашића, налази се бунар о којем колају разне приче и везују разне легенде.

Прочитајте још: Флаша пића "Велики брат" продата за 135.000 евра! А зашто је толико СКУПО?!

"Време" је био српски дневни лист покренут 18. децембра 1921. године који је излазио у Београду до 6. априла 1941. године. Пошто су оснивачи били радикали, јасно је да је то био дворски и радикалски лист. Званично је власник листа био Милан Стојадиновић, али је прави био краљ Александар.

Бунар је лепо озидан

У згради се од 1936. године налазила и штампарија. Машине су одавно замењене, али дубоко у темељима је до дан данас остао бунар.

Вода је прво хладила машине, а касније и пиво.

- Бунар је разлог разним градским мистеријама, јер нико не зна да ли се ту налазио пре штампарије, па су га "поштедели", или су га ископали приликом изградње зграде - каже Зоран Николић, добар познавалац београдског "подземља" и аутор књиге "БГ приче".

Bунар је лепо озидан циглама, опремљен узиданим металним мердевинама и дуго година је коришћен за хлађење машина водом. Када су машине модернизоване, бунар није затрпан. Годинама је коришћен за хлађење пива и разне друге ствари.

Вода је квалитетна и питка и припада Теразијској води која се простире испод гребена.

- Када је испитиван квалитет воде закључено је да је вода питка, истог квалитета као Римски бунар - истиче Николић.

Пиво правили, а не хладили
У Скадарлији су бушили до артерских дубина и извлачили су изузетно квалитетну воду од које је  Бајлони хтео да прави пивару.

Бунари нису реткост у центру Београда и позанта је десетина на веома важним местима. Ипак, легенда је да су сви они међусобно повезани. Рецимо, Улица Алексе Ненеадовића се звала Бунарска. На месту Лондона налазио се бунар, а темељима Беоргађанке су, такође, пронађени извори. Испод хотела "Москва" и даље раде пумпе које црпе воду из извора. Иста та вода је потопила Позориште на Теразијама 1996. године када је директор био Буле Гонцић. Бунар се налазио између Кнез Михајлове и Чика Љубине, али и код Вазнесењске цркве. Теразијска вода се налази и у Римском бунару, а када су 1987. године копали темеље за метро станицу код Вука.

- Теразијска вода се простире од Римског буанра до Вуковог споменика, али то није подземно београдско језеро - наглашава Николић.

Прочитаје још: "Кад наша земља буде велика држава..." Једно место у Србији се не може снимити из ваздуха, а ПРОРОЧАНСТВО се и данас препричава (Фото)

Дакле, Београдски гребен је од кречњака и порозан је када падне киша. Кречњак упије воду која, када стигне до глине, задржи се, јер нема више где.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.