· · Коментара: 0
КОРОНА И ЛАЖИ

Светска здравствена организација РУШИ приче о КОРОНИ! Ове ствари су ЛАЖ!

Очигледно је да „излазну стратегију“, начин укидања ограничења и враћања друштва у нормалу, није пронашла још ниједна држава. У међувремену, зашто су многи паметни људи широм света пали на опасне лажи које се шире о новом корона вирусу и – како се заштитити од дезинформација

coronavirus-4957673_640.jpg
Верујемо у лажи које прочитамо Фото: Пиксабеј

Места, некад прокључала од живота, постала су станишта духова, са строгим забранама, од блокада градова, преко затварања школа, до ограничавања путовања и онемогућавања масовних окупљања. До сада, невиђена глобална реакција на неку болест. Могло би проћи прилично дуго времена док се плима не повуче, можда чак и читава година.

Можда ћемо чекати да се ситуација смири чак и годину дана

Прочитајте још: САД наставља "рат" са Кином, губици МИЛИЈАРДЕ ДОЛАРА

Информишемо се преко друштвених мрежа Фото: Пиксабеј

Присуствујемо новој поплави лажних вести, овај пут око пандемије корона вируса. Од „Фејсбука“ до „Твитера“ често дељене дезинформације подразумевају све, од тога шта је изазвало ширење заразе, до тога како је можете спречити. У најгорем случају, саме идеје су штетне; према скорашњем извештају из једне покрајине у Ирану, више људи умрло је након што је попило индустријски алкохол, инспирисани лажном тврдњом како вас може заштити од Ковида-19.

Прочитајте још: РАЗОТКРИВЕНО! Американци су пре Кинеза оболели од короне, али су мислили да је ГРИП - постоји ДОКАЗ да је вирус настао у САД!

У међувремену, оповргнуто је неколико дезинформација о томе како сунчева светлост, топла вода, озонирање и испијање веће количине воде могу утицати на корона вирус. Фантастичне теорије се свакодневно проверавају, а Светска здравствена организација (WХО) редовно освежава страницу где руши ове конфабулације.  

АМЕРИКАНЦИ ВЕРУЈУ ДА ЈЕ ПРЕВАРА
Једна анкета, спровели су је „ЈуГов“ и „Економист“ у марту 2020. године, показала је да 13 одсто Американаца верује да је криза око Ковида-19 превара, док је невероватних 49 одсто веровало како је епидемију изазвао човек. И

Прочитајте још:  "Једном заражен, не живи више од двадесет четири сата": Корона вирус предвиђен пре 30 година, а шта је ПРАВА ИСТИНА

Гордон Пеникок, водећи истраживач психологије дезинформација на Универзитету у Ређини (Канада), замолио је учеснике студије да погледају мешавину истинитих и лажних наслова о епидемији корона вируса. Кад је од њих конкретно затражена оцена веродостојности тих изјава, учесници су лажне вести прогласили истинитим у око 25 одсто случајева.

Учесници једне студије, чак 25% њих, поверовало је у лажне вести.

Прочитајте још: Флаша пића "Велики брат" продата за 135.000 евра! А зашто је толико СКУПО?!

Когнитивне шкртице

Истраживачи попут Пеникука користе алат по имену „когнитивни тест рефлексије“ (ЦРТ) како би измерили ову склоност. Да бисте дошли до тачног решења, морате застати и премостите првобитну инстиктивну реакцију, одговор на „прву лопту“. Из тог разлога, ЦРТ питања нису толико тест сирове интелигенције, колико тест нечије способности да употреби интелигенцију промишљајући ствари на размотрен, аналитички начин, уместо предавања првобитном инстинкту и реакцији „од прве“. Људе који то не раде психолози често зову „когнитивне циције”, јер, можда, поседују значајне менталне резерве, али их не „троше”.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.