· · Коментара: 0
Култура

Глумица Оливера Марковић целог живота чувала ЈЕДНУ УМРЛИЦУ иза које се крије ТРАГИЧНА ПРИЧА

О личности и делу Оливере Марковић, једне од највећих српских уметница 20. века, доста тога је познато и много пута писано.

1594132054_olivera.JPG
Фото: Youtube/printscreen/Serija Ex

Ипак, једна кратка анегдота коју је након глумичине смрти испричао њен син Горан Марковић, углавном је непозната, а дивно осликава карактер и величину славне Оливере.

Оливера Марковић била је велика српска глумица, члан Београдског драмског позоришта од 1951. године. Током каријере остварила је преко 150 улога у позоришту и снимила више од 50 филмова. Поред овога, реч је била и о невероватно талентованој певачици која је снимила небројано обрада песама, нарочито руских романси.

Прочитајте још: Како је МАРАМА Мерилин Монро СПАСИЛА позориште од пропасти?

Велика Оливера умрла је у Београду, 2. јула 2011. у 86. години живота после дуге и тешке болести. Тог 1. октобра исте године одржан је програм посвећен Оливери Марковић у Народном позоришту у Београду, а на његовом крају, глумичин син, редитељ и драмски писац Горан Марковић, предао је кустосу Музеја Народног позоришта неколико личних ствари које су припадале његовој мајци.

Међу стварима су биле наизглед обични предмети – кутија за накит, визит-карта, вештачке трепавице… ипак, једна је нарочито привукла пажњу – умрлица Жанке Стокић.

Оливерина кутија

Горан Марковић је том приликом открио да је Оливера умрлицу “скинула са једног дрвета” непосредно након сахране старије колегинице 1947. године. Реч је била очигледно о парчету папира који јој је много значио јер је умрлицу чувала више од шест деценија.

Прочитајте још: ТУГА! Преминуо један од НАЈВЕЋИХ композитора данашњице

Сигурно је да се млада Оливера, тек удата за колегу Радета Марковића, дивила великој Жанки, звезди народног позоришта и првој “Госпођи министарки”. Годинама касније, и Оливера Марковић ће се окушати у истој улози.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

На данашњи дан 2011. године преминула је наша легендарна Оливера Марковић ♥️ . #српскакултурнабаштина #републикасрпска #србија #српскиписци #српскиглумци #српскеглумице #српскифилм #српскакултура #култура #српскијезик #ћирилица #књижевност #сачувајмоодзаборава #србскачаст #domaciglumci #glumcibalkana #srpskiglumci #srpskipisci #srpskifilmovi #republikasrpska #srbija #оливерамарковић #oliveramarkovic #legendenikadneumiru

A post shared by Српска културна баштина ?? (@srpska_kulturna_bastina) on

Вероватно је да је Оливеру болела и неправда учињена према старијој колегиници. Жанка је, под оптужбама да је сарађивала са окупаторима, изведена пред Суд за суђење злочина и преступа против националне части 3. фебруара 1945. године. После дужег већања, осуђена је на осам година губитка националне части. Није имала браниоца, а казна је била и друштвенокористан рад. Одређено јој је да чисти улице.

Последњи дани велике Жанке

Жанка је две године касније молила да јој се да допуштење да се врати уметничком животу да не би живела од туђе милостиње. У лето 1947. године јављено јој је да јој је казна опроштена, а посетио ју је и Бојан Ступица са понудом да поново заигра, овога пута у новом Југословенском драмском позоришту

Прочитајте још: О ЊИМА ЋЕ СРБИЈА ПРИЧАТИ! Никола је наш НАЈМЛАЂИ ПИЛОТ, има ПРЕЛЕПУ жену и ПЕТОРО деце

Стару и болесну Жанку Стокић, та вест је вероватно “дотукла”. Био је то вероватно велики шок за већ измучени организам. И душу. Умрла је три дана касније. Сахрањена је на Топчидерском гробљу, уз песму “Ој, Мораво” и реку људи која је пратила њен ковчег прекривен цвећем.

Била је то, кажу стари Београђани, сахрана колику нису видели од смрти Ђуре Јакшића. Запамтила ју је и Оливера Марковић, а умрлицу велике Жанке чувала до краја свог живота.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.