· · Коментара: 0
БРАДА

Научници утврдили: Нема ПОЉУПЦА без БРКОВА, нити ударца без БРАДЕ

Иако се сматра да брада одражава стил мушкарца, научници су, позивајући се на Дарвинову теорију, истраживали како је она еволуирала и, заправо, добила улогу не само да улепша лице већ и да га заштити од удараца

1593257484_Depositphotos_318837516_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Пошли су од претпоставке да је мандибула (кост вилице) која најчешће страда у међуљудским физичким обрачунима, па јој је временом, како то само природа уме да уреди, обезбеђена заштита од удараца који могу да проузрокују трауму.

Прочитајте још: Доктори једној групи пацијената преписали СМЕХ, а другој ЛЕКОВЕ: Резултат НЕВЕРОВАТАН

Да бисте тестирали ову теорију, научници су направили људске вилице од вештачких компоненти, а затим су их прекрили овчјом кожом како би могли да је ударају тупим предметом. За експеримент су користили три врсте овчје коже - нешишану која је имитирала велику и густу браду, стрижену да би се видело да ли и сами фоликули косе могу да пруже некакву заштиту и, на крају, потпуно ошишану, која је представљала ћосаву вилицу.

Брада је корисна

Тако су установили да длаке на лицу могу да ублаже ударац тупим предметима, као и песницом.

Брада ублажава ударац песницом.

- Резултати студије су показали да су длаке значајно ублажиле јачину удараца. Ако се то примени на људску длаку, нема сумње да густа брада може да заштити рањиве делове лица, попут доње виличне кости, од јаких удараца, повреда, контузије коже и мишића лица - забележили су истраживачи.

Тест су радили на овчијој кожи, а истраживање би могло да буде корисно за грубе спортове.

Додуше, то нису тестирали, али нагађају да брада вероватно помаже да се смањи трење између лица и објекта који га удара, што значи да би браде могле да буду одлична заштита у грубим мушким спортовима, односно онима где се ударци подразумевају. Додали су, међутим, да нема доказа да би густа брада могла боксера да заштити од нокаута.

Истакли су и то да би ово откриће могло да објасни зашто длаке на лицу асоцирају на мужевност, али и друштвену доминацију и агресивно понашање.

Прочитајте још: Јачи пол живи у СМРТНОМ СТРАХУ да ће жене урадити следећу ствар

Иако резултати студије показују да браде могу да ублаже ударце, научници су признали да то вероватно не важи на све, јер у зависности од дела света варира њихова густина као и дебљина длаке, па сматрају да би у наредном истраживању и то требало да се узме у обзир како бисмо знали каква брада најбоље апсорбује ударце.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.