· · Коментара: 0
Метузалеми

Поједини становници мора живе и 500 година, а неки уопште и НЕ УМИРУ! (ВИДЕО)

Упркос општем веровању корњаче нису у самом врху најдуговечнијих житеља наше планете

1593085484_ajkula.jpg
Фото:"Депозит"

Просечан животни век људи у овом тренутку је 67,5 за мушкарце и 73,3 године за жене! Иако поједини људи доживе и преко 100 година, наша врста је далеко од неких других становника ове планете по дуговечности.

И одмах да кажемо, ако сте помислили да су то корњаче преварили сте се. 

Џиновске корњаче које је Дарвин открио на Галапагосу јесу поприлично дуговечне али су далеко од врха листе! Наравно и оне живе, бар двоструко дуже од људи па је тако чувена Харијет, једини сведок Дарвиновог истраживања, умрла после 176 година (2006.), а нешто старија је била Адваита која је такође умрла 2006. и која је према веродостојним записима била стара најмање 250 година!

Фото:"Депозит"

Па ипак, у мору се налазе бића која вишеструко могу да надмаше просечни животни век корњача који се креће око 120 година.

Једна доста необична ајкула, "грендландска" која може да нарасте и до 6,5 метара је прави Метузалем.


На основу испитивања рожњача код 28 женки ајкула, научници су установили да су све старије од 227 година! Најстарија је имала невероватних 512 година!

Прочитајте још:Овај град се налази 258 метара ИСПОД НИВОА МОРА, али у њему непрестано ЖИВЕ ЉУДИ! (ВИДЕО)

У мору живи и артички кит за кога се зна да скоро сви примерци, који измакну харпуну, могу да доживе 200 и кусур година! Један примерак, тврди се да је податак веома поуздан, је старији од 221 годину и још је у доброј форми.

Више од 200 година живе и поједине врсте шкољки (за неке се тврди да су доживе и 400 година), морских црва, пужева, али и појединих врста морских јежева.

Цаптион

Занимљиве су и популарне јапанске рибе "кои" које су чести украси акваријума, вештачких језераца. Оне са лакоћом доживе 200 година а једна, указују вема поуздани извори је угинула 7. јула 1997. у једном вештачком језерцету у коме је била пуних 226 година!

Фото:"Депозит"

Па ипак, нико не може да се мери са једним другим становником  мора са латинским називом "турритопсис нутрицула" - познатом као бесмртна медуза! Наиме, ово створење је способно да се самообнавља од одрасле јединке па поново до стадијума полипа и тако унедоглед. Оне једноставно не могу да умру (природним путем) и њихов број енормно расте из године у годину

Фото:"Депозит"

. Из подручја топлих крајева Пацифика, ова 4,5 мм велика медуза сед убрзано шири на сва остала мора и океане, па су је пронашли чак и у хладним водама Антартика. Њен животни циклус завииси од топлоте мора. Тако се у топлијим крајевима обнавља између 18 и 22 дана а у хладнијима јој је потребно и 25 дана.

Прочитајте још:Ако корњача престане да ЈЕДЕ, проблем је само ЈЕДАН

- Ми тренутно гледамо једну тиху, незадрживу инвазију света - рекла је после открића и проучавања ових живуљки др Мариа Маљета из Смитсонијан тропикал марина института.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.