· · Коментара: 0
ПЕНЗИОНЕРИ

Најстарији суграђани имају право отплате кредита и до 80. године живота

Дужи животни век најстаријих грађана у Србији препознале су и банке, које им омогућују отплате кредита у трајању и од 95 месеци

old-4449102_960_720.jpg
Фото: Пиxабаy

Однедавно, најстарији суграђани имају прилику да узимају готовинске кеш кредите без учешћа, са дугим роком отплате и олакшицом да га исплаћују све до 80. године живота. Иако је месечни чек од 15.000 динара довољан да се подигне кредит од банке, али већина, нарочито страних филијала, траже да примања пензионера буду најмање 20.000 динара.

Редовност у измиривању обавеза натерала је банкаре да продуже отплату кредита и висину месечних примања неопходних за узимање позајмице. Тако најстарији суграђани у Поштанској штедионици, банци којој највећи број пензионера верује судећи по статистици, могу да добију кредит од 50.000 динара без камате. Месечна рата износила би око 8.300 динара, а рок отплате је шест месеци.

Прочитајте још: Да ли знате у ком периоду су супружници најсрећнији у браку? Одговор ће вас ШОКИРАТИ

Стране банке одлучиле су да продуже рок отплате кредита. Минимални износ кредита је 20.000 динара, а позајмицу могу да отплаћују у ратама од шест па до 95 месеци. Већина банака условљава пензионере да последњу рату кредита врате до 78. године живота, а има и оних код којих је та граница 80 година.

Упркос релативно повољним условима, стручњаци упозоравају најстарије суграђане да приликом подизања кредита треба да воде рачуна да рата не оптерети месечни буџет.

Камате које обрачунавају банке су различите, али уколико је каматна стопа око 13 до 14 одсто на годишњем нивоу пензионер треба сам да израчуна колико ће банци вратити и закључи да ли му се исплати. Због тога је увек боље узети бескаматну позајмицу иако је реч о мање новца.

Услови за позајмицу

Први услов за узимање кредите је трајање пензије, односно услов да је суграђанин најмање месец дана у пензији, као и да има између 55 и 75 година живота. Кредитна способност и позитивна оцена финансијског стања обавезни су и за пензионере. Даље, банке потом омогућују пензионерима да кредит узму без учешћа и да га отплаћују до 80. године живота на највише 95 месечних рата.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.