· · Коментара: 0
ДОМ

Ако имате висок притисак прилагодите и КУХИЊУ својим годинама

Кувана храна је предуслов доброг здравља, па је и кухиња један од најважнијих делова стамбеног простора који треба да се мења временом, као што се мења и власник.

Depositphotos_272211788_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

У кухињи се често проводи највећи део дана, па је треба прилагођавати тренутним потребама. Уколико се породица смањила и у њој живи брачни пар пензионера, велики трпезаријски сто треба избацити и набавити компактнији или на расклапање.

Прочитајте још: Пратите упутства и одаберите прави сто за свој дом

Колико год мислили да је велики сто квалитетан, уколико се користи два пута годишње нема сврхе да заузима толики простор и боље је ослободити више места за кретање. Сто не сме да има избачене ногаре о које ће се укућани ударати, а столице морају да буду лаке за подизање.

Јако светло и црна табла
Светло у кухињи мора да буде јако, јер је ово место најчешћих повреда, опекотина и посекотина. Испод ормарића могу се уградити танке лед траке.Корисно је набавити и црну таблу за поруке на којој могу да се пишу рецепти, важни датуми и друге информације које ће домаћицу подсећати. Ова табла ће бити привлачна и унуцима.

Не треба увек штедети приликом избора лавабоа и славине, како не би касније стално звали мајстора. Приликом избора плочица треба бирати веће и једнобојне, јер се тако домаћица лакше сналази у простору.

Уградите полице испод висећих ормана.

Ормарићи су корисни, али просечно висока особа треба да их временом подигне на већу висину, а да испод њих угради полице. Тачније, ствари које се не користе свакодневно одлажу се у ормариће, а све остало треба да стоји на полицама.

Са годинама долази до замора, нека све вуде на видном месту и надохват руке.

Са годинама долази до замора и расејаној домаћици може да се догоди да заборави где се нешто налази. Полице потребне предмете излажу погледу и на њој треба да стоје шећер, со, кафа и зачини, а нарочито треба користити провидне тегле или на њима писати шта се унутра налази. Ово је изузетно корисно у случају болести када комшиница или неко ко не живи у стану помаже око неге болесника.

Баците завесе
Крпе за брисање треба држати што даље од шпорета. Могу да буду закачене на рерну или на зиду, али не изнад шпорета. Такође, треба избацити завесе из кухиње, нарочито уколико се шпорет налази у близини прозора јер могу да се запале.

Прочитајте још: Постоји само један комад намештаја који се наслеђује, да ли знате који је то?

Шипке са кукицама су такође веома практичне, јер о њих могу да се закаче све потребне варјаче, кутлаче, сецкалице и џезве. Једноставније је са куке скинути шољу него истезати се ка ормарићу.

Посебно је корисно уградити изнад судопере полицу за тањире који се директно одлажу на цеђење и одатле ваде за употребу.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.