· · Коментара: 0
ЉУБАВ

Имају ли "тапију" на љубав само млади? Старији све чешће улазе у емотивне везе, а због тога наилазе на ОСУДУ - зашто?

Како људи доживљавају љубав после 50, имају ли храбрости и снаге да некога поново пусте у свој свет и да мењају свакодневне навике?

Depositphotos_253598638_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Психолог и психотерапеут Станислава Попов наглашава да се код нас после 50. људи теже упуштају у емотивне везе, не због немогућности да пожеле или доживе љубав, већ због стереотипа да то није у складу са њиховим годинама.

Значи ли то да “тапију” на љубав имају само млади и да није “пристојно” волети у познијем добу?

Никада није касно
Доживљај љубави је пријатно искуство и нема разлога да мислимо да се много разликује од љубави у млађим годинама. Оно што може бити другачије је боље познавање сопствених потреба, као и израженија свест о важности поштовања жеља друге особе, што може да утиче на зрелији љубавни однос.

Прочитајте још: Даме +50 масовно пакују кофере

- Потреба за љубављу и блискошћу није резервисана само за младе, она траје колико и животни век, само је питање да ли је потискујемо или живимо “пуним плућима” - истиче Станислава Попов.

Мада од особе са животним искуством не очекујемо да се заљуби до те мере да преувеличава позитивне особине партнера а не види оне негативне, то је, ипак, могуће. Не треба изједначавати заљубљеност и љубав, па је исправније да се каже да је и једно и друго могуће и након 50.


Средовечни људи имају већу свест о томе шта им је важно у партнерском односу и које су им границе, али и овде су могући погрешни компромиси.

Криза средњих година

Оправдано је очекивати да ће иста особа у различитом животном добу имати другачије критеријуме за избор партнера. Одрасле особе често боље познају себе и јасније им је шта желе, па доносе зрелије одлуке у том погледу. Али период око 50. године је доба у којем се може појавити такозвана криза средњих година.

- Она се код мушкараца може испољити у потрази за знатно млађом партнерком и прељубничким, односно ванбрачним односима са једном или више особа истовремено - каже Попов.

Компромиси?
Пошто су већ остварене личности, често са браком и потомством иза себе у емотивну везу не улазе због притиска да се заснује породица или да жена не остане неудата. У оваквим случајевима људи теже пристају на компромисе јер немају потребу за тим. Компромисе праве особе које страхују од самоће и због уверења да је једино живот са неким вредан. На компромисе пристају и они који у партнерске односе не улазе из аутентичне жеље и љубави, већ су мотиви друге природе.
Само примитивна средина и посесеивна деца осуђују везе старијих људи

Код жена је то време менопаузе које оне различито психолошки доживљавају, али утицај физиолошке промене може (али не мора) бити значајан за њихову сексуалност и осећај сопствене привлачности. Поменуте кризе не треба схватати као правило, већ као могућу појаву у средовечном добу.

Предности оваквих веза

- Основна предност је квалитетан партнерски однос који доноси свим паровима: задовољене потребе за присношћу, еротско задовољство, емоционална размена, узајамна брига, доживљај сопствене привлачности и “ексклузивности” у нечијем животу, међусобна оданост и поверење, што су важне компоненте психолошког благостања - истиче Попов.

Основна предност су квалитетан однос, узајамна брига, поверење , осећај ексклузивности.

Истраживања у психологији говоре о бољем здрављу и чак дужем животном веку код средовечне и старе популације у партнерском односу. Ове резултате не треба схватати тако једноставно, јер се такође односе на развијеност социјалне мреже, доживљај сврхе сопственог живота, као и осећај неусамљености у ширем контексту.

Да ли су трајне?

- Емотивни односи мотивисани зрелом љубављу и присношћу, у којима партнери поштују међусобне потребе, компатибилни су у организацији живота са заједничким вредностима и циљевима, имају велику шансу да опстану, као и сваки такав однос у ранијем животном добу - закључује Попов.

Прочитајте још: Бака која убија добрим СТИЛОМ!

Али није довољна само емоција, већ одлука да то потраје. Страх да ли ће опстати зависи и од квалитета односа, критеријума који се узимају у обзир у избору партнера, ранијег љубавног искуства, као и од самопоштовања и поверења у личне квалитете.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.