· · Коментара: 0
МЕНОПАУЗА

Постменопауза је опасна: Иако нема бола НЕ ЗНАЧИ да сте ЗДРАВИ

Постоји читав низ обољења репродуктивних органа која немају симптоме, а могу да младе, али и жене које су прошле менопаузу

Depositphotos_42549007_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото

Без обзира што нема бола, ни вагиналног секрета, не значи да сте гинеколошки здрави. .

Доктор Мирослав Николић, гинеколог Клиничко-болничког центра “Др Драгиша Мишовић”, каже да је постменопауза посебно осетљив период.

Прочитајте још: Направите кућни ВЕЛНЕС за 50 динара: Једноставне купке које ће вас препородити

- Жене које су прошле климакс често занемаре редовне контроле, баш због изостанка тегоба. Међутим, обољења попут канцера јајника, материце или грлића, могу да пређу из почетних стадијума, када не дају јасне симптоме, у одмакле, када је већ отежано лечење. Зато је мој савет да се жене не воде уверењима, већ да се и поред изостанка симптома консултују са својим гинекологом, и једном годишње ураде гинеколошки скрининг.

Др Мирослав Николић Фото: Лична архива

Скривени сигнали

Редовне гинеколошке контроле су веома важне, јер, како упућује др Николић, у нашој земљи су у порасту малигнитети. Осим тога, акутне и хроничне упале јајника често могу да дају врло неспецифичне симптоме.

Редовне гинеколошке контроле су неопходне.

- У овом случају се осим гинеколошког прегледа раде и многобројне лабораторијске анализе - каже др Николић. - Такође, жене са честим уринарним инфекцијама би требало да се јаве гинекологу, јер ове упале врло лако могу да се прошире и на генитални тракт.Код жена у постменопаузи свако крварење или појава тачкастих трагова крви на вешу један је од најалармантнијих симптома за контролу код гинеколога. Ово није случај када је реч о млађим женама.

Менопауза
Улазак у климакс за сваку жену је мучан јер се бори са налетима врућине, променама расположења, лошим сном и нервозом.- Постоји велики број лекова и суплемената који могу да олакшају ове тегобе, али је у случају њихове примене потребна чешћа контрола гинеколога - каже др Николић.

Од упале - инфекција

У гинекологији честе упале које могу да буду без симптома су сексуално преносиве инфекције.

- Најчешће је реч о хламидији и гонореји, а време од почетка инфекције до појаве првих симптома може да траје и до три недеље - каже др Николић.

Прочитајте још: Лечи женске болести, а у менопаузи ЧУДА ЧИНИ: Ову биљку обавезно засадите, а ево како је очарала досељенике

Последњих деценија стручњаци све више упућују и на проблем полицистичних јајника, који су код младих жена одговорни за читав низ тегоба, као и појаву стерилитета.

- Синдром полицистичних јајника је обољење модерне жене, који је у свакодневном порасту, а на то утичу начин живота, исхрана и ниво физичке активности - закључује саговорник.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.