· · Коментара: 0
ЗАНИМЉИВОСТИ

Стари Египћани су пронашли еколошку боју која ХЛАДИ зграде, а ми је свакодневно користимо као ШМИНКУ

Научници у Националној лабораторији Лоренс Беркли у Калифорнији објавили су да чувена египатска плава боја, уколико се примени у грађевинарству, може да уштеди енергију одржавајући зграде хладнијим, односно да повећа учинак соларне енергије када је то потребно!

ViperTVStudios1.PNG

Њихово откриће касни неколико година, јер су хемичари са Државног универзитета у Орегону такву плаву већ синтетизовали и она је стигла до произвођача боја.

Прочтиајте још: Арапи су вриштали од страха, а из вина су избијале варнице: Шта се крије на ВРХУ ПИРАМИДА?

Судећи према научном раду који су истраживачи са Берклија објавили у „Журналу за примењену физику”, искуства древних Египћана могу да нам помогну у еко-архитектури тако што ће она добити управо такву плаву нијансу какву су градитељи и уметници са Нила користили пре 4000 година!

Правили су вештачку боју!
Фото: Youtube/screenshot
Kingman Turquoise Colbaugh Processing, Inc
Египатска плава хлади зидове!

Сазнања до којих су научници дошли говоре да је прелепа „египатска плава” била прва вештачки синтетизована плава боја на свету за коју је једини природни извор био ретки минерал лапис лазули, ископаван на подручју данашњег Авганистана, због чега је био веома скуп. Египћани су зато установили процес њене производње синтетизовањем плавог пигмента мешавином силицијума, креча, бакра и алкалног додатка соли. Она је коришћена од Старог краљевства, у гробницама Мерерука, од 2600. година пре наше ере, а неизмењена је пронађена и на артефактима из грчко-римског периода, што значи да је производни поступак који су стандардизовали трајао преко две хиљаде година.

Практична примена
Истраживања Националне лабораторије на Берклију показала су да је практична примена египатске плаве боје, која је за старе Египћане представљала реку Нил, небо, универзум, креацију и плодност и играла улогу у мистичној и спиритуалној пракси, њиховим грађевинама у условима жарке климе осигуравала расхлађивање и одржавање оптималне и пријатне температуре!


Питање које, наравно, остаје без одговора, јесте – како су то ови древни градитељи знали? Осим тога, научници су не само утврдили да је то најбоље синтетизовани пигмент икада створен, него и да су његове, односно особине египатске плаве, да фотони које она апсорбује одбијају инфрацрвени спектар, што су демонстрирали мерењем температуре површина покривених том бојом.

На основу овога, закључили су да примена древне египатске плаве боје може у летњим месецима и сунчаној клими изузетно да допринесе енергетској ефикасности зграда тако што ће редуковати потрошњу енергије неопходну за расхлађивање грађевине, али и обрнуто – повећати учинак извесних типова соларних ћелија и самим тим загревања грађевинских објеката када је то потребно!

Почиње комерцијална трка!

Осим кровова и таваница у плавој нијанси, њу би имали и соларни прозори засенчени плавим. Научна трка да се комерцијализује египатска плава боја, међутим, почела је још 2015. године, па неки сматрају да откриће са Берклија и није нешто што је посебно ново.

Мас Субраманиан
Фото: Youtube/ screeenshot Oregon State University

Хемичар Мунирпалам-Мас Субраманиан са Државног универзитета Орегон, објавио је да је открио такозвану „Јин Мин плаву боју”, напомињући да она може да се користи за плаве кровне материјале, практично исто оно за шта Национална лабораторија из Калифорније препоручује чудесну египатску плаву боју.

ЈинМин плава се већ користи у уметности, за шминку и за фабричке кровове.


Осим што је ова боја много јача и трајнија од других, са египатском плавом је повезује и то да апсорбује црвене и зелене таласне дужине светла, јер је створена од јединствене кристалне структуре која то омогућава мангановим јонима.

Прочтиајте још: Трећи рајх је слао експедиције на Тибет, а шокираћете се када видите шта је СС чувао у овој библиотеци

Сада, девет година после Субраманиановог проналаска, „ЈинМин” плава налази пут до тржишта, кроз уговор са „Шепард Колор” компанијом да продаје нови пигмент комерцијално. Хемичару је било криво што уметници нису заинтересовани да је користе, али после једног чланка на „Артнет њуз”, одједном је порасло интересовање и његова боја постала је сензација. У палети производа појавио се и крејон – оловка за очи у тој нијанси.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.