· · Коментара: 1
Мегаструктуре

Њена изградња УСПОРИЛА ЈЕ ЗЕМЉУ: Да ли знате због које грађевине ДАН ТРАЈЕ ДУЖЕ? (ВИДЕО)

Због ње је исељено милион људи, потпољено 150 градова и 1.500 села и коштала је 50 милијарди долара

1593079204_TRI-KLISURE-NASLOVNA.jpg
Фото:"Депозит"

Од Кеопсове пирамиде, до Пентагона, велике палате у Букурешту, људи непрекидно померају границе када су у питању мегаструктуре, али је само једна која је направљена утицала на брзину којом се Земља окреће!

Наиме, када је завршена гигантска брана хидроцентрале "Три клисуре" на реци Јангце у Кини, америчка агенција за свемирска истраживања НАСА је саопштила да је због њене изградње, али и језера које је створено, успорена ротација планете Земље што је продужило просечни дан за 0,006 микросекунди!

Фото:"Депозит"

Брана је почела да се прави 1993. или 1994. године на трећој најдужој реци на свету (6.000 км) а последња турбина је пуштена у рад 2012.

Сама брана је дуга 2,4 километра а висока је 185 метара! Ископано је невероватних 103 милиона кубика земље и стена, уграђено је 27,2 милиона кубика бетона са 463.000 тона челика што је довољно за 60 Ајфелових кула!

Вештачко језеро је дуго око 620 километара а широко је 1,12 км. Захвата површину од око 1.045 квадратних километара.

Прочитајте још:НАЈВЕЋА ЗГРАДА НА СВЕТУ налази на 600 км од Београда! Има завесе од ЗЛАТА и "АУТО-ПУТЕВЕ" (ВИДЕО)

Да би се брана направила потребно је било да се премести око 150 градова и 1.500 села. Трајно је расељено 1,2 милиона људи. Многи значајни историјски споменици, стари и по неколико хиљада година су пресељени а многи су завршили под водом.


Цена изградње бране никада званично није објављена. Процене се крећу од 50 милијарди до свих 100 милијарди, али ову последњу цифру би требало узимати са резервом јер је најчешће спомињу противници изградње бране.

Они наводе бројне негативне утицаје на животну средину, али би ипак требало да се прво истажи да је брана, сем тога што даје 11 одсто потребне електричне енергије Кини, обуздала и Јангце у чијим поплавама је некада знало да настрада и по 33.000 људи.

Прочитајте још:На овом месту у Србији несреће се дешавају од 1883: Низ литицу се сливала КРВ недужних и тако је дозвала ПРОКЛЕТСТВО

Ова хидроцентрала има инсталисану снагу од 22.500 мегавата што је, ако рачунамо све турбине на Ђердапу и са наше али и са румунске стране (укупно 2,1 МW) више од 10 пута!

Фото:"Депозит"

Прве године после пуштања у рад, 2013. хидроцентрала је произвела невероватних 98,6 милијарди киловат-часова да би само годину дана касније поставила и садашњи рекорд од 98,8 милијарди киловат-часова струје! То је, израчунали су Кинези уштеда од 49 милиона тона угља! То је смањило емисију ЦО2 у атмосферу од 100 милиона тона!

Брана, наравно и језеро су повољно утицали и на пловидбу бродова до Шангаја јер сада могу да плове и три пута већи бродови него раније.

Само прве године превезено је, а то је и најефтинији начин транспорта, 185 милиона тона робе!

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.