· · Коментара: 1
МУЗЕЈ

У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

Најмања књига на свету, књига коју је илустровао слон, јестива и књига која је настала од клизме слона. И то није све!

1594484033_ljudsk.jpg
Виктор Лазић држи у рукама књигу од људских костију Фото: А. М.

Најлепши и најзанимљивији Музеј књига и путовања налази се у Београду. Поред милион књига и два милиона занимљивих и предмета са свих страна света или који су припадали писцима, у Адлигату се налази и 40 легата!

Прочитајте још: Са годину дана знао је корејско писмо, а са три објавио КЊИГУ ЕСЕЈА! Он је НАЈПАМЕНТИЈИ човек на свету, а само у ЈЕДНОМ ТРЕНУТКУ је срећан

Да ли сте знали да је Наташа Ршумовић сакупљала минијатурне књиге? Њена колекција од 3.500 књига може се видети управо у Адлигату. Посебну пажњу привлачи микро-књига величине нокта!

У средини је књига величине нокта Фото: А.М.
Кроз 16 соба се пролази као кроз лавиринт.

Посета Музеју књига и путовања је попут авантуре, јер треба прођи кроз 16 соба и салона, а сваки има скривена врата која камуфлирају књиге.

Књига може да се поједе у случају глади.
Пергамент из Етиопије

- Ово је јестива књига од пиринча која је практична по томе што власник може да је поједе када је прочита - каже Виктор Лазић, оснивач Адлигата.

Поред је књига направљена од клизме слона које на Тајланду има у изобиљу. Слон је и илустратор књиге.

Не пише година, њушкатори знају колико је књига стара.

Посебну пажњу привлаче књиге од пергамента попут етиопских на којима није написана година издања, већ посебно обучени "њушкатори" тачно знају када су настале. Ту су и минијатуре од фетуса јагњади, али и потпис последњег православног цара Хајле Селасија.

Књига са пираном

Прочитајте још: Деценијама су нас ПРИПРЕМАЛИ за КОРОНУ, а овај МУРАЛ је ДОКАЗ! (ФОТО)

Био сам болестан, али излечио ме је врач књигом од људских костију!

Изложене су и практичне књиге попут лепеза, књиге из Мијанмара као стрип за неписмене.

Корице од људских костију

Поред легата Дарка Танасковића, најбоље колекције алжирских књига на Балкану, у посебној соби се налазе чувари индијских храмова који чувају куриозитете попут књиге на свили из збирке Љубе Тадића, али и књигу са Суматре чији су листови од палминог лишћа, а корице од људских костију.

Убедио сам га да ми књигу поклони и вратио се кући

- Био сам болестан и излечио ме је врач племена Батак, а пошто сам оздравио остао сам још два дана убеђујући га да ми да магичну књигу - каже Виктор.

Прошле недеље је Виктор Лазић добио неочекиваног посетиоца Музеја - професора са Харварда који је чуо за Адлигат и пожелео да види колекцију.

Прочитајте још: После 735 ГОДИНА: Среле су се ТРИ ПЛАНЕТЕ, стари свет ће се распасти и у ДЕЦЕМБРУ почиње НОВИ ПОРЕДАК

Виктор Лазић је девето колено породице која сакупља књиге. Први је колекцију изложио чукундеда Михаило 1882. године. Посебно је занимљив део са српским писцима који заузима већи део Музеја књига и путовања.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.