· · Коментара: 0
СПЦ

Данас славимо СВЕЦА којег је и ЦАР послушао: Страдао је мученичком смрћу, заслужује да се ПОМОЛИМО

Српска православна црква данас слави Светог мученика Јустина Философа.

justin.png
Фото: СПЦ

Светац је рођен 105. године по Христу у данашњем Наблусу, а некадашњем самаријском граду Сихему. Родитељи су му били Грци,а био је жељан знања и тражио је мудрост у философа, најпре стоика, затим перипатетика, затим питагорејаца и најзад у платониста.

Прочитајте још: "Царе, отвори цркве правоверним": Данашњни светац вас ДАРУЈЕ, ако урадите ЈЕДНУ ствар у САМОЋИ

 Провиђењем Божјим јави му се неки часни старац, који поколеба у њему сву философију Платонову, и напомену му да људи не могу знати истину о Богу док им то Бог не открије, а Бог је открио истину о Себи у књигама Светог Писма.

Провиђењем Божјем напустио је филозофију Платона и постао убеђени хришћанин.

Јустин поче читати Свето Писмо, и сав постане убеђени хришћанин. Ипак није се хтео крстити нити хришћанином назвати све докле се није лично уверио о лажности свих оних оптужби које су незнабошци против хришћана истицали. Дошавши у Рим у долами философској, он убрзо стекне тамо велико поштовање и много присталица.

Толико је био цењен да га је цар Антонин с пажњом читао и престао са прогоном хришћана.

Присуствовао је мученичкој кончини светих мученика Птоломеја и Лукија. Видећи мучење невиних хришћана, написао је апологију (одбрану) хришћана и хришћанског учења и предао је цару Антонину и сенату. Цар с пажњом прочита апологију и нареди да престане гоњење хришћана.

Јустин узе препис цареве наредбе и с њом оде у Азију где помоћу те наредбе спасе многе гоњене хришћане. Потом се врати поново у Рим. Када наста гоњење од цара Марка Аврелија, он написа другу апологију и упути је цару. Неки нечасни философ Крискент, циник, оптужи га као хришћанина, из зависти што га Јустин преодолеваше у свима препиркама, па Јустин допаде тамнице.

Прочитајте још: Никада нећете погодити ШТА ЈЕДУ КОСМОНАУТИ: Иако им свемир мирише на РОШТИЉ, није НИ БЛИЗУ тога

Желећи смрт Јустину, а бојећи се да се овај како на суду не оправда, Крискент уочи прилику, те некако отрова Јустина у тамници. Тако сконча свој земни живот овај велики заштитник вере хришћанске, и пресели се у блажену вечност 166. године.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.