· · Коментара: 1
ЛИЧНОСТИ

Пилот, шахисткиња, глумица, редитељка и тенисерка: Ово су ЖЕНЕ које су ЗАДУЖИЛЕ СРБИЈУ! (ФОТО)

Да ли сте чули за ове изузетне даме?

no_image.png
Фото: Фото архива Новости

Листа најзначајнијих жена Србије је поприлично дугачка. Својим радом и трудом током година промениле су Србију на боље и постале прави амбасадори наше земље у свету. Издвојили смо пет посебних и бриљантних Српкиња које не смете никако заборавити.

Прочитајте још: ТИЈАРА принцезе Маргарете је могла што НИЈЕДНА ДРУГА, зато је продата за МИЛИОН ФУНТИ

1. Даница Томић (1905), пилот 

Даница Томић била је прва жена пилот Краљевине Југославије. У професији које је годинама била резервисана само за мушкарце, успешно се пробила наша Даница. Први пут у јавности је наступила 1928. године када је на небу изводила акробације изнад провалије дубоке чак 2500 метара. Њена популарност је скочила одмах после овог наступа. Била је боља чак и од већине мушких колега из тог времена.

2. Алиса Марић (1970), шахисткиња

Фото: Принтскрин/јутјуб/Nikola Stoilkovic
Алиса Марић

Алиса Марић је била прва дама светског шаха. Љубав према фигурама родила се када је имала само четири године, а у свет шаха Алису је увео њен отац, који је био професор математике. Већ у 12. години је постала најмлађи мајстор шаха у историји југословенског шаха, а са 20 година била је трећа шахисткиња света. Почетком деведесетих је савладала чак и чувену Кинескињу Кси Јун, која је до тада била непобедива.

Прочитајте још: ОПРОСТИ, АЛИ - ако вам неко ово каже, ево шта уствари мисли

3. Мира Траиловић (1924-1989), редитељка

Мира Траиловић била је чувена позоришна редитељка, управница Атељеа 212, оснивач БИТЕФ-а и спикерка Радио Београда. Култни мјузикл "Коса" играо се на даскама које живот значе, у њеној режији 1968. године. Студирала је неколико факултета, али је на крају дипломирала на Факултету драмских уметности. На Радио Београду радила је и као редитељка и уредница драмског програма. Њене емисије на радију редовно су пратили бројни слушаоци.

4. Милена Дравић (1940-2018), глумица

Милена Дравић, хероина југословенског и српског филма. Током каријере дуге 60 година била је убедљиво најбоља у свом послу. Прву Златну арену добила је 1962. године за улогу у култном филму "Прекобројна". и постала најмлађа добитница ове награде до тада., престиђно признање освајала је још шест пута. Награде су се низале годинама, а њена каријера одувек је ишла узлазном путањом. Са супругом Драганом Николићем неколико пута је радила испред камере, а већина памти незаборавну емисију "Образ уз образ", Шотрину "Зону Замфирову"...

5. Ана Ивановић (1987), тенисерка

Ана Ивановић је најбоља српска тенисерка и једна од најлепших спортисткиња на свету. Тенис је почела да игра када јој је било пет година, а већ са 21 је освојила гренд слем титулу на француском Ролан Гаросу и постала први рекет света. Док је била јуниор успела је да стигне и до финала Вимболдона 2004. године, а након овог меча победе су се низале једна за другом. Светски медији су Ану небројано пута проглашавали најлепшом спортисткињом и женом на планети. У каријери је освојила 11 титула, а постала је и амбасадор УНИЦЕФ-а. 

Прочитајте још: Флаша пића "Велики брат" продата за 135.000 евра! А зашто је толико СКУПО?!

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.