· · Коментара: 0
АНТИСТРЕС

Седите у позу ЛОТОСОВ ЦВЕТ и бројте до СЕДАМ и након тога рећи ћете нам ХВАЛА

Да бисте очували психофизичко здравље, опустили се и вратили енергију, испробајте неколико једноставних решења. Ове мале антистрес “трикове” објавио је недавно француски акупунктуролог Денис Рио из Националне федерације за традиционалну кинеску медицину у Шаблију.

Depositphotos_165479092_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Масажа дланова и стопала

Стрес се најбоље и најефикасније може ублажити благом масажом шака и стопала. У традиционалној кинеској медицини свака акупресурна тачка повезана је са неким органом, па ћете на овај начин опустити цело тело.

Масирање опушта тело Фото: Депозитфото

Прочитајте још: Баците лекове и решите се главобоље на природан начин

Свако подручје се масира два-три пута у оба смера, а ако је неки део нарочито осетљив, поново урадите масажу у тој регији.

Шаке је боље масирати ујутро, а стопала пред спавање.

Шаке се масирају ујутру, а стопала пред спавање.
  1. Левим палцем масирајте корен десног палца.
  2. Левим палцем масирајте десни длан од дела испод малог прста према палцу и уз спољашњу ивицу палца.
  3. Левим палцем масирајте целу област уз испупчење на дну десног палца, све до споја палца и кажипрста.
  4. Левим средњим прстом масирајте спољашњу ивицу десне шаке, испред коштаног испупчења доручја.
  5. Левим палцем масирајте врх десног палца.
  6. Десним палцем масирајте леви длан у водоравним линијама, почев од малог прста.
Етерична уља умирују Фото: Депозитфото
Помешајте лековито биље, скувајте и додајте морску со - купка је спремна!

И масажа стопала је једноставна: узмите лево стопало обема рукама, па га померајте у свим правцима, масирајте га палчевима и длановима да бисте га загрејали. Масирајте затим уз благи притисак (три минута) врховима прстију тачку у средини горње половине стопала, мало изнад центра (тачка “сунчани сплет”) и тачку изнад ове, лево од врха (тачка “жучна кеса”). Све време дубоко дишите. Поновите и са другим стопалом.

Лековита купка

Топла купка од биља и морске соли помаже у ублажавању стреса, а уједно чисти кожу и доноси окрепљујући сан. Практикујте је увече, али не после 21 час. Помешајте по две кашике цветова липе, камилице и мајорана, све ставите у платнену кесицу, затворите је и потопите у посуду са три литра воде.

Купка треба да се заврши увече до 21 час.

Прокувајте кесицу са биљем у води 15 минута, сипајте у каду с топлом водом и додајте 100 грама морске соли. Купка је спремна - останите у њој 20 минута, док вода не постане хладна. Када изађете из каде, покријте се. Ако се одмах презнојите то значи да сте “деловали” на стрес.

Чај умирује боље од пилула Фото: Депозитфото

Вежбе дисања
Контролисано дисање, уз дубоки удисај и издисај, смањује стрес. Седнете у позу лотосов цвет или стојите у благо раскорачном ставу. Бројећи у себи до седам дубоко удахните, подижући руке нагоре, затим задржите дах опет бројећи до седам, па издахните истим ритмом (бројање до седам), спуштајући лагано руке. Неколико пута поновите вежбу.

Коктел јаје-лимун

Против стреса и за опште освежење тела ујутро треба узимати коктел “јаје- лимун”, који на истоку називају еликсиром младости. Добро оперите јаје и ставите га у чашу, па преко њега све до врха нацедите лимун. Јаје треба да стоји у лимуновом соку цео дан, тек следећег јутра га извадите и попијте напитак 15 минута пре доручка. Цела кура траје три недеље, прави се пауза од 10 дана, па се понавља. Калцијум који љуска отпусти и витамини из лимуна савршени су за опоравак нерава, мишића и костију.

 

Прочитајте још: У царској Русији важио је за ИЗУЗЕТАН ЛЕК, а излечио је Чехова и Толстоја - сада га можете спремити сами код куће

Релакс чај

Биљни чај од камилице, матичњака и липе опушта нерве и даје енергију, па је у овим данима драгоцен савезник менталног здравља. Помешајте по две кашике цвета камилице и липе и листа матичњака, или ако немате суве биљке, узмите кесице чаја од овог биља.

Кашика сувих биљака је количина једне кесице.

Три кашике мешавине ставите у три шоље воде (или по кесицу чаја од сваке биљке), кувајте док не проври, па оставите пола сата да одстоји. Пијте три шоље дневно, две између оброка и једну пре спавања. Пије се три седмице, паузира се 10 дана, па се кура понавља ако је стрес још присутан.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.