· · Коментара: 0
НАУЧНО ДОКАЗАНО

Све благодети црне чоколаде: Ублажава кашаљ, смањује холестерол и ризик од карцинома

Регулише крвни притисак, смањује холестерол, спречава стварање плака у венама и артеријама

Depositphotos_64624495_s-2019.jpg

Многима је познато да је тамна чоколада изврсна за дијету, али је исто тако мање познато да је овај врста чоколаде богат извор антиоксиданата. Она може да побољшати здравље и смањи ризик од срчаних болести.

Прочитајте још: Верници, почиње ускршњи пост: Ево шта треба да знате и ко НИКАКО НЕ СМЕ ДА ПОСТИ

Она побољшава проток крви и снижава крвни притисак, смањује оксидовани ЛДЛ холестерол, спречава стварање плака у венама и артеријама.

Без претеривања
Наравно, то никако не значи да би црну чоколаду требало јести у неграниченим количинама, посебно ако имате проблема са нивом шећера у крви. Или ако имате вишка који килограм!

Најновија истраживања показују да већа коцка тамне чоколаде дневно битно смањује таложење лошег холестерола на зидовима крвних судова. Такође, може да ублажи и симптоме хроничног умора.

Осим тога црна чоколада побољшава мождане функције већ након пет дана конзумирања због стимулације протока крви у мозак. Ово је посебно значајно за старије људе који пате од блажих облика деменције, или се опорављају од лакших можданих удара. Чоколада ублажава дуготрајни кашаљ, тврде стручњаци, а да је њен састојак теобромин троструко  ефикаснији од синтетичког лека који преписују лекари.

Прочитајте још: ЗАЧИНИ УМЕСТО ЛЕКОВА: Кућну апотеку вам може заменити ШПАЈЗ

Како су показале научне студије, висок ниво антиоксиданса полифенола који се налази у тамној чоколади знатно ублажава штету коју праве слободни радикали у организму. На тај начин се смањује ризик од појаве карцинома.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.