· · Коментара: 0
ЛЕПОТА

Овај ТОКСИН многи убризгавају у себе, а само два килограма може да УНИШТИ ЧОВЕЧАНСТВО

Због ефеката које постиже сматрају га драгуљем медицине, иако представља “најотровнију супстанцу” познату човеку. Међутим, славне личности, а и оне које то нису, не хају много за ову његову лошу особину

Depositphotos_92845566_s-2019.jpg
Фото: Депозито

Од тренутка када се схватило да ботокс може да “испегла” сваку бору и учини да се осећамо много боље, овај токсин је постао планетарно популаран и неизоставан састојак у козметичко-естетској индустрији. Жене зарад лепоте и продужене визуелне младости опседају клинике не само у свету, већ и код нас.

Прочитајте још: Како наносите крему на лице? Уколико то чините на ПОГРЕШАН НАЧИН, можете ОШТЕТИТИ КОЖУ

Шта је тачно ботокс и како је дошло до његове медицинске примене, објашњава специјалиста интерне медицине др Ивица Јеремић из Института за реуматологију:

- Ботокс је токсин који се добија из бактерије clostridium botulinum, а у 19. веку ова бактерија је доводила до озбиљних тровања, све док немачки лекар др Јустинус Кернер није схватио да се отровна супстанца налази у кобасицама и да изазива парализу мишића - каже др Јеремић.

За шта се примењује?
- исправљање бора- мишићних болести- мигрене- након можданог удара-  депресија- разрокости- артроза колена- прекомерно знојење- криви врат код деце

Ботокс је данас најотровнија позната супстанца, јер је доза од само једног десетохиљадитог милиграма је довољна да убије човека. Неки прорачуни показују да би два килограма токсина botulinum, правилно распоређена на све људе планете, била довољна да униште човечанство. С друге стране, ботокс је и најскупља супстанца икад произведена. Међутим, у медицини ботокс се користи у тако малим дозама да никада не може да изазове тровање.

Улази у крвоток

Ипак,  пуна ефикасност ботокса постиже уколико је лекар искусан у његовом апликовању, јер само тада могу потпуно да се уклоне присутне тегобе. Иако се убацује локално, увек нека количина оде у циркулацију. Међутим, нема места страху, јер се ради о изразито малим дозама које не дају никакав нежељени ефекат.

Прочитајте још: Жене се све чешће одлучују за царски рез, а ОВО СУ РАЗЛОЗИ због чега је то ПОГРЕШНО!

Лечи и депресију

На лицу увек можемо да препознамо када је неко тужан или љут. Када смо уплашени, љути или тужни грчимо мишић који се зове коругатор, а налази се испод обрва.

А, мушкарци?
Када се користи за боре смејалице траје три месеца, а против знојења пола године.За мушкарце се одређују веће дозе, јер имају јаче мишиће од жена.

Овај мишић је одговоран за настанак вертикалних бора између обрва које лицу управо дају љутит израз. Истовремено, из коругатора иду повратне информације у мозак, што утиче на расположење.

- Када се код депресивних особа убризга ботокс у предео између обрва и у корену носа, расположење се поправља - каже др Јеремић.

Прочитајте још: До здраве и лепе коже у три корака: Ово су кључне ставке за правилну негу

Суштина је да ботокс прекида пут лоших информација, тако што онемогућава мишићима да се грче. Ефекат је сличан као када се узимају антидепресиви.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.