· · Коментара: 0
НЕГА

Сигурно сте ОВО радили свом лицу, а не сањате колико је то ОПАСНО

Овог пролећа жене су се саме улепшавале намирницама из фрижидера. Да ли сте се запитале да ли, заиста, пријају осетљивој кожи склоној акнама и екцемима. Али зато стручњаци јесу.

Depositphotos_162085850_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото

Међу њима је Мариза Гершик, дерматолог из Њујорка. Она не препоручује наношење кухињских намирница на лице.

Прочитајте још: ЛАКО ЈЕ! ЕВО како се сами можете решити ЗАНОКТИЦА

- То може да иритира кожу и проузрокује црвенило, перутање и сувоћу, али и да погорша стање већ проблематичног лица, нарочито ако је један од састојака кућне маске неко уље - каже Гершик.

Уместо да састојке попут соде бикарбоне, воћних екстраката или уља нанесете директно на кожу, Гершикова препоручује да најпре испробате куповне производе за негу који их већ садржи.
Истовремено, њена колегиница и суграђанка Али Тобаја сматра да су "уради сам" маске безбедне, јер се праве од природних састојака које људи вековима користе у козметичке сврхе.

Прво пробајте козметику
Прво пробајте куповне, јер кухињске намирнице могу да изазову алергију и перутање.

- Важно је једино да најпре тестирате мању површину коже, најбоље испод браде, и да сачекате 15 минута да видите хоће ли бити некакве реакције. Ако приметите црвенило, осип, оток, плик или кожа почне да вас сврби, наравно да не треба да користите ту маску - упозорава Тобаја.

Мајонез, банане...
Већину домаћих маски је лако направити од само два састојка. Маслиново уље и мајонез чине чуда у хидрирању власи, јабуково сирће је одлично за сјај, а банана,  доприноси целокупном здрављу косе. Недостатак ових маски је у томе што је потребно време да се утврди који састојци најбоље делују на ваш тип косе.
Мажите шта хоћете, али прво тестирајте.

И Ки Тејлор, фризерка познатих и власница салона у Филаделфији, нема замерке на кућне препарате. Предност домаћих маски за лице и косу је и то што их прилагођавате својим потребама.

- Саветујем да, ако имате осетљиву кожу, маску прво испробате на малом делу власишта - кже Тејлорова. Такође, избегавајте маске направљене од тешких састојака који се тешко испирају.

Лимун је одличан
И куповни препарати се праве од истих састојака.

Тобаја сматра да су домаћа средства за негу веома ефикасна. Могу да вам помогну да посветлите, хидрирате и затегнете кожу. То, наравно, зависи од намирница које користите, али многи састојци који се употребљавају у комерцијалним производима за негу коже су управо они које имате у кухињи.

Никада на кожу не стављајте боровницу, ђумбир, цимет, куркуму и мускатни орашчић.

Гершвикова, пак, "навија" за готове производе, али који су направљени, рецимо, од јогурта, соде бикарбоне и авокада, дакле кухињских намирница. Зашто? Она сматра да је у кутијици из парфимерије савршено одређена њихова концентрација, што је гаранција да ће кожа од њих имати највише користи.

Прочитајте још: Направите кућни ВЕЛНЕС за 50 динара: Једноставне купке које ће вас препородити

Ипак, када је реч о зачинима, саветује се опрез. Мускатни орашчић, ђумбир и цимет могу да проузрокују црвенило. Гершикова упозорава да цимет не сме да се користи на кожи, јер може да изазове иритацију, а код неких људи и алергијске реакције. Опрез се саветује и приликом употребе боровница и куркуме, јер садрже јаке пигменте који могу да обоје кожу.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.