· · Коментара: 0
ВАСПИТАЊЕ

Како су уместо бака "закон" постали ЈУТЈУБЕРИ? Ово су РАЗЛОЗИ због којих је дошло до кризе ауторитета код деце

Да ли је снага ауторитета у ненаметљивости или демонстрирању моћи?

depositphotos_307558306-stock-photo-angry-father-scolding-sad-kid.jpg
Фото: Депозитфото

Некада се без поговора слушало и поштовало то што кажу родитељи, учитељи, старији, надређени на послу... Шта се променило, зашто су данас пољуљани ауторитети? Пред ким стојимо мирно и ко је, жаргонски речено, постао “закон”?

Прочитајте још: ТРИ разлога зашто су БАЈКЕ боље од цртаних филмова

Психолог Милица Зарин истиче да су малишани захваљујући најразличитијим садржајима на интернету открили нове видике и идоле:

Агресивни малишани
Све је више малишана који се насилно понашају према околини и родитељима, којима су идоли такозвани опасни момци, желе лагодан живот и брзо зарађен новац. То је лоше и поражавајуће, а корективни фактор је увек прво породица. Не треба да чекамо да нам држава решава проблем са децом, то морамо да учинимо сами.

Деца се преко интернета информишу о инфлуенсерима, блогерима, јутјуберима и сличним личностима које некима од њих постају ауторитет. Не треба им бранити да гледају такве садржаје, већ је важно рационално и добронамерно разговарати са њима и објаснити им зашто то неко ради.

Нема више границе између родитеља и деце...

Други разлог је такозвано спљоштено друштво, мешање граница између родитеља и деце. Родитељи данас често кажу: “Не могу му ништа, немам утицај.” То је позиција немоћи. Не постоји хијерархија и вертикални ред, већ хоризонтална оријентација, у стилу - деца и родитељи се око свега договарају. То није добро. Одрасли су ти који процењују шта је добро за дете.

Саговорница подсећа да је породица место где се гради ауторитет и одакле све почиње.

Затајили и медији

Али родитељи нису једини кривци. Осим породице затајило је и друштво, а велику одговорност сносе и медији.

Ауторитет се гради у породици, па вртићу...

- Сви смо одговорни. Медији данас свесно падају све ниже. Велики утицај имају и ријалити програми и звезде таквих садржаја. Не браните деци да их гледају, јер ће их тако више привлачити, али им објасните да се на њима зарађује новац и тражите алтернативу међу другим познатим личностима.

Милица Зарин сматра да криза ауторитета мора да се исправља најпре у породици, затим у вртићу, у школи, на радном месту...

Прочитајте још: Штитећи децу од кућних послова правите грешку: Истраживање траје 75 година и сасвим је јасно

- Често клијенти на психотерапији кажу да имају проблем са ауторитетом на послу, а то се некада огледа у томе што ми не процењујемо да ли шеф или надређени поседује одређено знање и стручност да би био на том месту. Дакле, немамо проблем са ауторитетом и са особом за коју сматрамо да је вредна поштовања, већ зато што мислимо да не треба да буде хијерархијски на тој позицији.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.