· · Коментара: 0
ДЕЦА

Ево зашто је добро ако сте СРЕДЊЕ ДЕТЕ у породици

Често се стиче утисак да се средње дете у породици занемарује, али истраживања говоре другачије.

depositphotos_252766576-stock-photo-child-playing-with-toy-blocks.jpg
Фото: Депозитфото

Чињеница да оно није ни најстарије ни најмлађе, даје му одређене предности које могу да му помогну да развије снажне лидерске квалитете касније у животу.

Прочитајте још: Разведена и поново ЗАЉУБЉЕНА: Зашто страх женама спречава нову СРЕЋУ?

Професорка психологије на америчком универзитету Редлендс, др Катарина Саломон, каже да средња деца, због тога што су окружена браћом и сестрама, често морају да преузму улогу преговарача, па у зрелом добу постају вешти у решавању проблема. Велика је вероватноћа да ће бити и креативни, јер слободније показују таленат и то што носе у себи.

Однос са другима

За разлику од прворођених, који су често под притиском јер морају да испуне очекивања родитеља, средња деца ће бити мање строга према себи ако доживе разочарање и неуспех. Још у детињству науче да буду кооперативни, независни и способни да изграде однос са другима.

- Таквој деци иде у корист и способност да размишљају много шире, због чега често имају предузетнички дух - рекла је др Саломон.

Истраживање
Према досадашњим истраживањима, прворођена деца су паметнија јер су им родитељи посвећивали више пажње, али студија обављена на универзитету у Илиноису, објављена почетком ове године, показала је да је коефицијент интелигенције прворођене деца само за једну јединицу већи у односу на млађу браћу или сестре.

Вештина решавања сукоба није корисна само на радном месту, већ и у браку. Студија на универзитету у Вашингтону открила је да парови који су желели компромис имају квалитетнији брак и партнерске односе од других. У истраживању др Саломон чак 80 одсто средње деце никада није преварило партнере, док је 65 процената прворођених и 53 одсто најмлађих то урадило.

Средња деца у браку не варају партнере.

Средња деца имају одређене друштвене и менталне користи због одрастања са браћом или сестрама. Рецимо, када крену у вртић имају боље развијене социјалне вештине. Такође, нису подложни претераној контроли родитеља, углавном су препуштени себи, што им даје слободу да сами решавају проблеме.

Прочитајте још: Исланд је нашао начин да смањи наркоманију код тинејџера за 40 ОДСТО, може ли Србија да препише МОДЕЛ?

- Многа деца ни до факултета не науче сама да управљају својим временом и обавезама, јер су им родитељи цео живот превише помагали - каже др Саломон.

- Средња деца су у предности, јер родитељи нису фокусирани на њих 24 сата дневно.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.