· · Коментара: 0
ТИНЕЈЏЕРИ

Српска омладина РЕДОВНО ПИЈЕ, излази на ИНТЕРНЕТУ, а ШТА МИСЛЕ о свом животу?

Студија Светске здравствене организације показала да су адолесценти у Србији међу најзадовољнима својим животом у Европи.

tinejdzer.jpg
Фото: Пиксабеј

Веровали или не, али дечаци и девојчице пубертетског узраста у Србији су, са вршњацима из Албаније и Северне Македоније, у самом врху Европе по задовољству сопственим здравственим стањем. Наши клинци су и, са децом из Северне Македоније, Казахстана, Молдавије, Румуније, Јерменије и Азербејџана, најзадовљнији својим животом!

Прочитаје још: Постоји добар РАЗЛОГ! Ако вам дете УСТАЈЕ РАНО - радујте се!

Велика студија Светске здравствене организације показала је да су дечаци из Србије при врху  европске табеле и по томе колико често су се, према сопственим тврдњама бавили умереним или тежим физичким ативностима.

Већ су се опијали
Петнаестогодишњаци су признали да много пију, а 20 одсто њих је  било пијано два или више пута у животу. Њих 15 одсто је признало да су били пијани у протеклих месец дана.
Српски тинејџери тврде да су физички активни.

Показало се и да су српски тинејџери, оба пола, изнад европског просека по конзумацији алкохола и цигарета. Тачније, пада конзумације алкохола и пушења код европске деце, али не и код  дечака узраста 15 година.

Марина Брашић Фото: Лична архива
Много пуше, а тек што пију...

Деца из Србије, већ од 11, а поготово са 15 година, са вршњацима из Северне Македоније и Италије "држе" прва три места у Европи по томе колико често електронски комуницирају са пријатељима и познаницима. За разлику од наших тинејџера, на самом зачељу су деца из Немачке, Чешке и Азербејџана.

Наши тинејџери користе интернет више од осталих.

- Деца у Немачкој и осталим западноевропским земљама не смеју у школу да носе мобилне телефоне, док је нашима дозвољено и то је нормално, јер не можете да зауставите модерне технологије - каже Марина Брашић, специјални педагог и психотерапеут.

Она сматра да је погрешно адолесцентима забрањивати употребу модерних технологија, јер ће је се временом заситити и научити како да је користе. Брашићева има предлог за родитеље:

Научите сленг који користе деца!

- Не треба забрањивати употребу компјутера и телефона, али треба увести правила понашања и родитељи морају да се обуче да их користе исто као и деца, повремено их проверавају их и да науче да користе њихов сленг - истиче Брашићева.

Сваки десети жртва
Анкета је показала да је међу десет европских школараца, најмање један у претходна два месеца био жртва таквог насиља.

Прочитајте још: ОПРЕЗ! Никада дете не прекидајте НАГЛО у току игрице, може се негативно одразити НА ЗДРАВЉЕ

По одоговорима на низ питања о томе да ли су имала лоша искуства на друштвеним мрежама, деца из Србије су у европском просеку, а најгора су искуства, са симптомима сличним зависности, по сопственим изјавама имали малолетници узраста 13 и 15 година са Малте и из Шпаније.

Пошаљите Коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.