· · Komentara: 1
MEDICINA

PRONAĐEN LEK protiv korone? Pacijenti nakon četiri dana OZDRAVILI!

Pacijenti, prethodno pozitivni na virus, testirani su kao negativni samo četiri dana kasnije.

Depositphotos_347938380_s-2019.jpg
Nakon četiri dana rezultati su bili negativni Foto: Depozitfoto

Samo četiri dana od otkrivanja virusa korona u Kini, neki od pacijenata testirani su kao negativni i to zahvaljujući jednom leku. Kineski zdravstveni radnici tvrde da lek "favipiravir" iz Japana, koji se koristi za lečenje nove vrste gripa, deluje i na pojedine pacijente zaražene virusom kovid-19.

Pročitajte još: MILOŠ koristi metodu koja će svima olakšati život: Mnogi idu u bolovima, a vraćaju se ZDRAVI

Lek iz Japana Foto: Depozitfoto

Istraživači tvrde da je ovaj lek poznat i kao "avigan", a proizvodi ga japanska firma Fujifilm Toyama Chemical.
Zang Ksinmin, službenik kineskog Ministarstva nauke i tehnologije, izjavio je da su obavljena klinička ispitivanja nad 340 pacijenata u Vuhanu i Šenženu.

Pacijenti, prethodno pozitivni na virus, testirani su kao negativni, u proseku, samo četiri dana kasnije, zahvaljujući terapiji "favipiravirom". S druge strane, pacijenti koji nisu dobili lek, u proseku su bili negativni na virus tek posle jedanaest dana.

Pacijenti koji su uzimali lek nakon četiri dana testirani su kao negativni 

Došlo je i do poboljšanog stanja pluća kod 91 posto pacijenata koji su uzimali lek, što je slučaj s 62 posto onih koji nisu koristili "favipiravir".

Pročitajte još: LEČENJE DEKUBITA HEMOGLOBINOM: Kada rane mogu disati, brže zarastaju

Kako prenosi "Gardijan", lek je delotvoran i siguran za primenu, a japanski lekari obavljaju slična klinička ispitivanja nad pacijentima s blagim i umerenim simptomima. Ipak, iz japanskog ministarstva zdravlja poručuju da favipiravir nije pomogao onima koji su ozbiljnije oboleli.
Lek "favipiravir" se primenjivao i 2016. radi suzbijanja epidemije virusa ebola u afričkoj državi Gvineji.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.