· · Komentara: 0
Manurhin MR73 Meč

Filigranski rad fracuskog revolvera (FOTO)

Ostvaren je nedosanjani san mnogih proizvođača da se konstruiše oružje koje jednako dobro može da se koristi u službene, samoodbrambene, sportske i rekreativne svrhe

manurhin.jpg
manurhin foto: dr. Nikola ARSIĆ


Zaljubljenici u klasične revolvere i dalje vrlo emocionalno reaguju kada krene diskusija o najkvalitetnijim konstrukcijama. Upoređujući finese sistema okidanja, svi do jednog na počasno mesto stavljaju francuski model Manurhin MR73, koji je bio i ostao svojevrsna merna jedinica ekstremno dobro koncipirane mehanike. 

Pročitajte jošPriča o najvećem ručnom oružju "zmijskog" imena legendarne fabrike iz Hartforda

Od 1952. godine fabrika "Manurhin" u Miluzu počela je proizvodnja po licenci. pištolja Walther i to modela PP, PPK, PPK/S i PPK/E u kalibrima .22 LR, 7,65 mm i 9 mm(k)/.380 Auto. Iako su kopije pištolja PP i PPK s natpisom "Manurhin" bile odlične izrade i prodaja je dobro išla na civilnom tržištu, nametnula se ideja da fabrika za potrebe francuskih policijskih organizacija osvoji proizvodnju kvalitetnog službenog oružja kratke cevi

Testirani primerak sa 152 mm dugom cevi na kojoj je montiran protivteg radi boljeg balansa i manjeg odskoka oružja prilikom opaljenja, foto: dr. Nikola ARSIĆ

Omiljen među policijskim specijalcima 

Podstaknuti primerom američkih bezbednosnih službi koje su koristile revolvere Smit-Veson u više modela, ranih sedamdesetih godina 20. veka konstruktori alzaške firme su postavili najviše moguće standarde proizvodnog procesa i kontrole kvaliteta, pa je nastao vrhunski revolver MR 73. Tokom 26 godina, od 1973. do 1999. godine, revolveri MR 73 isporučivani su Žandarmeriji, jedinicama posebne namene GIGN i RAID, a sportska verzija je s oduševljenjem primljena od brojnih tfrancuskih takmičara.

Čak je i osnovna fabrička varijanta odavala utisak ekskluzivnosti, foto: dr. Nikola ARSIĆ

S obzirom na popularnost i prisutnost metka 9x19 mm u Evropi, po želji naručioca je mogao da se kupi i dodatni doboš u tom kalibru, a prema dokumentaciji proizvođača napravljeno je više od 146.000 primeraka MR73 s cevima različite dužine. 

Oružje ipak bilo preskupo za opremanje kompletnog sastava francuske policije. Stoga je rukovodstvo kompanije odlučilo da proizvede još jedan model revolvera jeftinije proizvodne cene po  konstrukciji Rugera GP100. Ova licencna varijanta nazvana MR88 je od 1981. do 2003. godine isporučena francuskoj policiji u količini od 11.729 primeraka, pod oficijelnim nazivom F1 Police ili X1.

Visok fabrički normativ

Dr Nikola Arsić iz Francuske je u prostorijama svog streljačkog udruženja bio u prilici da detaljnije testira Model  MR73 Meč, foto: dr. Nikola ARSIĆ

Najpoznatiji i najkvalitetniji reolver Manurhin MR 73 je bio i ostao jednako visoko cenjen u raznim konfiguracijama, bez obzira da li je reč o modelu s fiksnim ili podesivim nišanima, drvenim ili koricama od tvrde gume. Svi odreda su se odlikovali šestometnim dobošem i pet žlebova u cevi kalibra .357 Magnum, s korakom uvijanja od 450 mm.

Sistem okidanja s dve lisnate opruge je ono što MR73 izdvaja od konkurencije, jer je unutrašnjost tog mehanizma poput najkvalitetnijeg časovnika švajcarske proizvodnje, foto: dr. Nikola ARSIĆ

Interesantno je pomenuti kako je "Šapi Arms" preuzela licencu i proizvodi MR73 od 1999. godine, ali su neuporedivo cenjeniji i traženiji primerci napravljeni u matičnoj fabrici do kraja 20. veka.
Znalci su od dana pojavljivanja umeli da cene fabrički normativ prema kom "Meč" model nije mogao da izađe iz fabrike ukoliko ne zadovoljava projektovanu preciznost od pet pogodaka u grupi od 20 mm na udaljenosti od 25 metara do mete. S jedne strane, smatra se kako je uzrok takve vrhunske tačnosti i preciznosti pogodaka baziran na briljantnoj izradi cevi metodom hladnog kovanja od biranih standardizovanih čelika, te rigoroznoj završnoj kontroli.

Mehanizam kao kod švajcarskog sata

Ipak, sistem okidanja s dve lisnate opruge je ono što MR73 izdvaja od konkurencije, jer je unutrašnjost tog mehanizma poput najkvalitetnijeg časovnika švajcarske proizvodnje. Osim jasno definisanog SA moda primarnog kod preciznog takmičarskog streljaštva, za svaku pohvalu je režim tzv. dvostruke akcije koji je motivisao jedinice GIGN i RAID da uvrste "Manurhin" u svoje naoružanje. Model MR 73 Gendarmerie s cevi od 75 mm u kalibru .357/.38 Special, mase 910 grama je školski primer vrhunskog oružja namenjenog čuvarima reda. Zahvaljujući prijatelju "Kalibra", dr Nikoli Arsiću iz Francuske, objavljujemo fotografije i njegove utiske nakon što je u prostorijama svog streljačkog udruženja detaljno testirao model MR73 Meč.

Naprava za sladokusce

Testirani primerak mase 1.080 grama, sa 152 mm dugom cevi, ima standardne anatomske crne korice od otporne gume, koje izvrsno prianjaju za dlan korisnika i omogućavaju stabilan prihvat. Pregledni nišani takmičarskog tipa omogućavaju besprekornu preglednost angažovane mete ili cilja, a raspored mase je takav da strelac pođednako bez napora održava jednoručni tradicionalni stav ili moderniji borbeni koji iziskuje angažovanje obe šake. Sve komande funkcionišu besprekorno, počev od okidačkog sklopa, komande za deblokadu doboša i zvezde njegovog ekstraktora, pa sve do vijaka za podešavanje zadnjeg nišana. Savršenih tolerancija, revolver odaje utisak perfektnog mehaničkog uređaja najviše klase, a završna obrada je kao iz draguljarnice. S probranom municijom, ostvaruju se grupe pogodaka koje savremeni pištolji ne mogu da postignu iz više razloga, osim možda jednako rafiniranog SIG P210. 

Pouzdan pratilac 

MR73 su koristile žandarmerija, GIGN i RAID, kao i tim za obezbeenje francuskog predsednika GSPR, foto: dr. Nikola ARSIĆ

Verzije namenjene službenoj upotrebi su iskazale sav kvalitet tokom dugogodišnjeg korištenja američkog SEAL Team Six, nemačke službe GSG-9, holandskih marinaca BBE, pomenutih GIGN i RAID, austrijske grupacije GEK Cobra i tima za obezbeđenje francuskog predsednika GSPR.

Meč model nije mogao da izađe iz fabrike ukoliko ne zadovoljava projektovanu preciznost od pet pogodaka u grupi od 20 mm na udaljenosti od 25 m do mete

Mlađim čitaocima će možda zvučati neprimereno da vrhunski profesionalci koriste ručno oružje kapaciteta samo šest metaka, ali treba imati na umu da je u kompleksnim situacijama s kojim su se susretali u praksi prioritet bio na uvek pouzdanom "pratiocu", visoke preciznosti i besprekorne mehanike, kreiranom oko metka koji obezbeđuje eliminisanje neposredne opasnosti prvim ispaljenim hicem. 

Bio i ostao najcenjeniji 

Primera radi, u GIGN je decenijama sprovođena praksa svakodnevnog vežbanja na poligonu, gde je svaki od pripadnika morao da svojim primerkom MR73 ispali 150 metaka kalibra .357 Magnum pune snage, a godinama su modeli s cevima dužine 8 ili 10 inča korišteni i kao taktički snajper za manje distance u urbanim uslovima, uz dodatak optičkog nišana i dvokrakih nožica u prednjem delu.

Standardne anatomske crne korice od otporne gume, izvrsno prianjaju za dlan korisnika i omogućavaju stabilan prihvat,  foto: dr. Nikola ARSIĆ


Pročitajte još: Apsolutno neuništiv! Ruger Sekjuriti Siks nakon ispaljenih milion i po metaka ostao neoštećen 
Revolver Manurhin MR73 bio je i ostao najbolji od odličnih, ostvarivši da ga jednako cene sportski strelci kao i naoružani profesionalci kojima život zavisi od kvalitativnih svojstava svog službeno dodeljenog naoružanja.

Milan MILANOVIĆ 

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.