· · Komentara: 0
Noževi

Besprekorno: Italijanski dizajn ne podrazumeva samo privlačnu formu već i originalna tehnička rešenja u konstrukciji noževa

"Lionstil" je dobro poznato ime u svetu noževa jer već duže od decenije svake godine osvaja priznanja na najprestižnijim svetskim sajmovima.

lionstil.jpg
lionstil “Lionstil”

Ova firma sa Apenina sarađuje sa mnogim najvećim proizvođačima, pa su tako radili ekskluzivne modele za "Spajderko", CRKT, "Pohl Fors" i "DPx Gear". Već to dovoljno govori o kvalitetu noževa iz Maniaga. Uz izvrsna dizajnerska rešenja, što je valjda Italijanima "u krvi", "Lionstil" noževi bez izuzetka koriste najkvalitetnije materijale sa besprekorno preciznom izradom i strogom završnom kontrolom.

Iako neretko deluju vrlo moderno, u osnovi su to proverena rešenja za radne noževe. Nije da beže od "taktičkih" modela, štaviše neke od njihovih modela možete videti u rukama pripadnika različitih elitnih timova ali se trude da održe vezu sa tradicionalnim sečivima. To i stroži propisi u pogledu onoga što u pojedinim državama definiše nož kao oružje (npr. otvaranje jednom rukom ili zabravljeno sečivo), navelo je "Lionstil" da se okrene bazičnim modelima koji su bili popularni u ne tako davnoj prošlosti.

Spoj tradicije i modernih materijala Bolus i dve verzije Barlowa

Kvalitet i praktičnost

U klasifikaciji noževa nećete naći srpski prevod za "slipdžoint" nož. U osnovi, reč je o preklopnom nožu sa jednim ili više sečiva koje u zatvorenom položaju drži snažna opruga postavljena sa zadnje strane drške. Pri otvaranju, negde na 90 stepeni sila opruge postaje neutralna da bi ponovo delovala frikcijom kada je sečivo u otvorenom položaju.

Ovi noževi nemaju bravu koja osigurava sečivo u otvorenom položaju ali s obzirom na to da sila pri korišćenju deluje u suprotnom smeru od onoga za zatvaranje noža, rizik za korisnika i ne postoji izuzev ako se nož ne zaglavi u materijalu koji obrađuje.

Nož za Haklberi Fina

Barlou je i po imenu i po formi tipičan folder srednje veličine kakav bi se mogao naći u džepu Haklberi Fina. Uz pomenute prednosti, dodatni bonus je mogućnost da korisnik odabere jedno ili dva sečiva od tri ponuđena (zasečen klip-point vrh, skoro simetrično oblikovan sper-point ili šepfut sa oborenim vrhom i ravnim rezom).

Bestman sa novim drop-point sečivom

Za materijal drške birate tradicionalo drvo ili rog, do mikarte ili karbon-fibera. Titanijumski bolster može biti siv, u boji bronze ili plavo anodiziran. Čelik sečiva je vrhunski pouder stil M-390, a cena se kreće od 127 do 180 evra u zavisnosti od željene konfiguracije.

Bestmen je nešto kompaktniji sa kraćim sečivom i bolsterima na oba kraja drške, a u slučaju da se odlučite za dva sečiva biće postavljena na suprotne krajeve rukohvata. Cenovni raspon i opcije su kao kod modela Barlou.

Gitano (u prevodu "Ciganin") je najveći slipdžoint čije konkavno clip-point sečivo podseća na navaha noževe andaluzijskih cigana. Pet vrsta materijala za rukohvat diktiraju cenu od 130 do 146 evra.

Konkavno clip-point sečivo Gitana podseća na navaha noževe
Gitano je najveći slipdžoint

 

Pročitajte još: Kako napraviti fiksne noževe, niske cene, ali visokog kvaliteta i upotrebljivosti? Odgovor je - DROP FORGED

Lionstil se potrudio da napravi ne tek puke kopije starih noževa, već svojevrsno unapređenje osnovne ideje uz korišćenje prednosti savremenih rešenja.

Foto: Lionstil promo

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.