· · Komentara: 0
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

Pridržavajte se ovih SAVETA: Ključ za borbu sa STERILITETOM je POSEBNA ishrana!

Kod najvećeg problem savremenog doba, sa kojim se suočava oko 15 odsto mladih parova u reproduktivnoj dobi, najbitnije je uvođenje zdravih životnih navika i izbacivanje štetnih proizvoda iz ishrane

par-potomstvo.jpg
Foto: Depositphotos

Sterilitet je stanje jednog ili oba partnera zbog koga par koji želi potomstvo ne može prirodnim putem da ostvari začeće. Iako oko 80 odsto mladih partnera nakon lečenja uspe da se ostvari kao roditelj, postoje i prirodni načini kako se rešava ovaj zdravstveni problem.

Kod borbe za potomstvo najznačajnije je izbacivanje duvana, alkohola, kafe, kao i namirnica tretiranih veštačkim đubrivima...

Pročitajte još: "Trava koja vraća mladost" postoji u Rusiji i Srbiji, poznata je iz vremena Vladimira Velikog, a sada pomaže kod neplodnosti

Prvi korak ka ostvarenju ovog životnog cilja je promena životnih navika, pre svega ishrane, konzumacije pića i loših navika.

Foto: Pixabay

Uravnotežena ishrana

Prilagođena ishrana prvi je korak ka lečenju steriliteta.  Kod borbe za potomstvo najznačajnije je izbacivanje duvana, alkohola, kafe, kao i namirnica tretiranih veštačkim đubrivima, pesticidima, antibioticima i aditivima. Umereno konzumiranje kofeina, znači da treba piti 2 -3 šoljice crne kafe dnevno.

Pročtiaje još: Ruski naučnici došli do neverovatnog otkrića: Uz pomoć PČELA rešite se reumatskog bola zauvek

Za žensku plodnost je naročito važna heljda ili crno žito. Ona je bogata proteinima, a uz heljdu preporučuje se unošenje više sirovih badema, lešnika, polena, matičnog mleča i zelenog lisnatog povrća.

Za žene je značajan i povećan unos vitamina B5 koji se nalazi u pečurkama, mahunarkama, lososu, mladim klicama žitarica, ćurećem mesu, citrusima, integralnom pirinču, kao i vitamina B12 u mesu, jajima, u većini riba i džigerici. 

Pročitajte još: Ova biljka je u Rusiji dobila spomenik, spasila je milione života, a raste i u Srbiji

Spanać, blitva i brokoli sadrže koenzim Q10 koji je ubrzava spermatozoide
Foto: Pixabay

Muškarci koji se leče od steriliteta treba da povećaju unos vitamina A  koga ima ga u šargarepi, puteru, jajima, spanaću, maslačku, prokelju, kupusu, peršunu, dinji, kajsiji, šljivi, breskvi, vitamina B12 u mesu, jajima i ribi, vitamina E u žitaricama, jajima, ribi, piletini, mladom grašku, tamno zelenom povrću i vitamina C, koji se unosi kroz limun, peršun, ren, paprika, kopriva, spanać, jagode, kupus, vinovo lišće, prokelj i kelj.

Pročitajte još: Kako da savladate opaku leukemiju uz pomoć pšenice?

Spanać, blitva i brokoli sadrže koenzim Q10 koji je bitan za pokretljivost spermatozoida.

Orašasti plodovi i semenke imaju poznata svojstva kao afrodizijak, ali i veoma veliku ulogu u proizvodnji i poboljšanju kvaliteta sperme kod muškaraca. Bademi, pistaći, semenke suncokreta, indijski ili brazilski orah sjajan su izbor, jedite pola činije ove mešavine svakodnevno.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.