· · Komentara: 0
ZDRAVLJE

MODRICE mogu biti ALARM, a evo kada se treba javiti lekaru

Hematomima su posebno podložne žene, pušači, starije osobe i oni koji ne unose dovoljno vitamina C

Depositphotos_160278224_s-2019.jpg
Foto: Depozitfoto

Modrice nastaju nakon povreda, ali mogu biti i posledica brojnih bolesti. Iako nisu uvek bezopasne, na njih uglavnom ne obraćamo pažnju i ne tražimo pomoć lekara, već čekamo da spontano nestanu.

Pročitajte još: Imate problem sa NEPRIJATNIM MIRISOM STOPALA? Umesto skupih krema probajte PRIRODNA REŠENJA

Kada se zabrinuti?

Da li grešimo? Kada osoba treba da se zabrine i potraži pomoć lekara?

- Ukoliko se hematomi, odnosno modrice javljaju spontano, učestalo i bez ikakvog povoda, kao i ako se jave istovremeno na različitim delovima tela, treba otići lekaru – kaže dr Svetlana Mirosavljević iz Klinike za hematologiju Vojnomedicinske akademije.

Hladni suvi oblozi, elastične bandaže, kreme i masti uklanjaju modrice koje su estetski problem

- U takvim okolnostima obavezno treba da se uradi krvna slika. Poseta lekaru je važna i zato što po boji modrice, odnosno hematoma može da se odredi da li je krvarenje nastupilo pre nekoliko sati, pre dan ili dva, ili pre više dana.

Hematomi ili modrice nastaju kada se krvni sud ošteti, a krv izlije. To se najčešće dešava nakon fizičke traume, ali može i spontano kao posledica brojnih bolesti i karakterističnih zdravstvenih stanja. Javljaju se i kod slabosti jetre, infekcije i septičnih stanja, upotrebe lekova koji utiču na određena svojstva krvi, starenja…

Neven i aloe vera
Krema od nevena je delotvorna za brži nestanak modrica, a pogotovo hematoma. Gel od aloe vere pospešuje iščezavanje hematoma i prijatno hladi bolnu kožu. I preparati od arnike blagotvorno deluju na ovu ružnu pojavu.

Kada su opasne?

Šta je karakteristično za spontano nastale podlive ili hematome?

- Spontano nastale modrice bez povreda i na različitim delovima tela, a da ih pritom prate simptomi kao što su krvarenje iz nosa, tačkasti podlivi na sluzokoži usta i konjunktivama, kao i krvarenje iz desni, gotovo uvek upućuje na neko ozbiljno oboljenje ili zdravstveno stanje koje treba proveriti – kaže dr Svetlana Mirosavljević.

To znači da treba uraditi dodatnu dijagnostičku obradu, i to u prvom redu hematološku.

Pročitajte još: Celulit nije samo estetski problem! Dobro obratite pažnju, jer iza svega može da se krije DIJABETES

Dodatna dijagnoza je veoma važna jer postoji širok spektar oboljenja koja kao posledicu mogu da ispolje podliv, odnosno hematom. Takve su, primera radi, leukemije, solidni karcinomi koji zahvataju kostnu srž, bolesti jetre, autoimuna i brojna infektivna oboljenja, hipoavitaminoza vitamina C, citostatici u lečenju različitih maligniteta…

Kako ih ukloniti?

- Treba što pre staviti hladne suve obloge, elastične bandaže  i koristiti kreme i masti koje imaju efekat lokalnog hlađenja – ističe dr Mirosavljević.- Ukoliko ne dođe do povlačenja hematoma, obavezno treba otići lekaru radi  dodatne dijagnostike.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.