· · Komentara: 0
"Fejslifting"

Nova "kija rio" će prepoznavati pešake i bicikliste (FOTO/VIDEO)

Restilizovani model sa lakim hibridnim sistemom, stiže u prodajne salone do kraja godine sa mnoštvom naprednih funkcija

kia-rio-naslovna-.jpg
Foto:"KIja"

Došlo je vreme da "Kija" i svom modelu "rio", četvrte generacije, "ispegla bore".  Restilizacija modela, ili popularnog "fejsliftinga" u suštini je samo usklađivanje postojećeg automobila sa sve bržim promenama u svakodnevnom životu gde tehnologija (i ekologija) igra sve značajniju ulogu.

Tako je spolja gledano, restilizovani model pretrpeo minimalne izmene ne računajući što su sada sva svetla u LED tehnologiji.

"Foto:"Kija"

Kako boja automobila sve više utiče na kupca u igru su ubačene, pored sedam postojećih i dve sasvim nove ("Perennial Grey" i "Sporty Blue")  boje.

Pročitajte još: Slažete li se? Odlučeno koja je boja automobila najomiljenija

U želji da smanji emisiju štetnih gasova od 8,1 do 10,7 odsto (NEDC kriterijum) "Kija" je po prvi put u "rio" ugradila takozvani "laki hibridni sistem" i to u kombinaciji sa obe verzije, turbo-benzinca ("smartstrim") 1,0 GDI sa 100 i 120 KS (u ponudi je ručni menjač sa šest i automatski sa sedam stepeni prenosa i duplim kvačilom).

Ovaj sistem ima 48 volti i pomaže benzinskom motoru kod ubrzanja, ali i prikuplja energiju kod kočenja. Naravno utiče i na smanjenje emisije CO2 a samim tim i na manju potrošnju.

Unutrašnjost vozila je znatno osavremenjena. Na centralnom delu se nalazi ekran multimedijalnog sistema od 8,0 inča a ispred voyača, na isntrument tabli nalazi se ekran od 4,2 inča.

Novi su, kažu u "Kiji" i kvalitetniji materijali u unutrašnjosti kabine, baš kao i dizajn presvlaka sedišta.

Foto:"Kija"

U svog mališana "Kija" je ugradila i brojne sisteme asistencije vozaču koji znatno podižu nivo bezbednosti. Tako će ova "kija rio" moći da prepoznaje nailazak pešaka i biciklista i upozori vozača, a ako je potrebno i da zakoči. Vozaču će automobil signalizirati i ako "neželjeno napusti kolovoznu traku",  što u praksi znači da će biti "opomenut" svaki put kad nagazi kolovoznu traku a ne da odgovarajući žmigavac.

Pročitajte još: Umesto otrova iz auspuha samo vodena para!

Vozač će dobiti obaveštenje i kada automobil proceni da mu je popustila koncentracija, ali i za vozila koja ne vidi a koja dolaze iz takozvanog "mrtvog ugla".  Naravno, postoji još nekoliko sistema asistencije vozaču koji su u dodatnom paketu opreme poput "inteligentnog upozorenja na ograničenje brzine", i slično.

Do kraja godine "kija rio"  bi trebalo da se nađe u svim prodajnim salonima u Evropi, a cena će ubrzo biti poznata.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.