· · Komentara: 0
Vilson Kombat Klasik Supergrejd

Po meri streljačke aristrokratije - „Krem de la krem“

Jednostavno, pištolj toliko dobro izgleda i tako je lako naći nišansku sliku sa njime da bi bilo kakav dodatak samo narušio lepotu i eleganciju ovog oružja.

vilson-kombat.jpg
vilson kombat foto: Dragan Šaponjić

Trenutno, na tržištu se može pronaći mnoštvo modela M-1911 u kalibru  od različitih proizvođača među kojima su čuvena imena poput Springfielda, Ed Brauna, Dana Vesona, Les Baera, Najthouka, Kimbera... Bilo nam je posebno zadovoljstvo da na sajmu IVjA 2019. detaljno razgledamo produženu verziju pištolja Vilson Kombat Klasik Supergrejda u ovom kalibru.

Pročitajte još: Iako ne nudi ništa novo ni revolucionarno, ON JE PRECIZAN, POUZDAN I IZDRŽLJIV

Besprekoran balans i idealno okidanje, foto: Dragan Šaponjić

Kompanija "Vilson Combat" sa severa Arkanzasa praktično od svoga osnivanja 1977. godine diči se činjenicom da je konstantno među pet najboljih kastom radionica za izradu M-1911. Mnogi je smatraju "brojem jedan" kada je reč o ovom legendarnom pištolju. U okviru svoje ponude od preko 80 različitih verzija, serija Klasik Supergrejd predstavlja sam vrh po pitanju performansi ali i opšteg kvaliteta svakog komada pojedinačno. Na izradi pištolja radi probrana grupa majstora sa višedecenijskim iskustvom na doradama ovog modela.

Kastom radionica broj jedan

Pleni minucioznim detaljima, foto: Dragan Šaponjić

Na izradi pištolja radi probrana grupa majstora (koje bira lično vlasnik), sa višedecenijskim iskustvom na doradama ovog modela. Kod njih nema ograničenja u pogledu utrošenog vremena ili resursa za izradu ultimativnih komada. Zbog toga je broj izrađenih primeraka vrlo ograničen, a narudžbine se čekaju po nekoliko godina. Nikakvo čudo da je polazna cena za bazni model iz ove serije 5.200 dolara. Svaka izmena (a opcije su praktično neograničene) znači povećanje cene.

Primerak koji smo razgledali košta nešto više od 11.000 dolara, a evo šta dobijate za taj novac. Kalibar je 10 mm Auto, a kapacitet jednorednog okvira od visoko ispoliranog nerđajućeg čelika sa ojačanim polimerskim dnom je osam metaka,. Opciono, moguće je dobiti "aftermarket" okvire kapaciteta desetmetaka, ali proizvođač preporučuje korišćenje originalnih, jer sa njima garantuje pouzdnost u radu. Dužina celog pištolja je 246 mm, visina 142 mm, a najveća širina (mereno preko obostranih komandi kočnice) iznosi 33 mm.

Besprekorna ručna izrada

Primer vrhunskog oružarstva, Klasik Supergrejd, foto: Dragan Šaponjić

Masa oružja je 1075 grama iako naglašavaju da je to samo okvirna vrednost, jer zavisi od želje naručioca (samo različiti materijali za obloge drške mogu da variraju i do 20 grama u težini). Ovo je produženi model, pa je cev duga 152 mm, a nišanska linija 193 mm što uz izvrsne podesive nišane garantuje da grupa od pet metaka na 25 jardi neće preći veličinu od 25 mm.

Ram je pune veličine i po dimenzijama odgovara Gaverment modelu, ali je izrađen uz minimalne tolerancije od nerđajućeg čelika, a sa prednje i zadnje strane površina rukohvata precizno je čekirana sa 30 linija po inču. Oštri vrhovi sitnih piramida pružaju fantastičnu kontrolu i siguran hvat eliminišući klizanje, ali bez onog osećaja grubog, radnog finiša. Pištolj je urađen u tzv. duo-ton finišu sa crnom navlakom, dok su površine ostalih delova satenski ispolirane do prigušenog sjaja. Samo je cev od nerđajućeg čelika uglačana poput ogledala i to i spolja i unutar trase sa šest žlebova. Uklapanje je rađeno ručno, po starinskim metodama što je vremenski zahtevan proces ali obezbeđuje maksimalnu preciznost.

Savršeno ležanje u ruci, foto: Dragan Šaponjić

Produžena navlaka je od visoko ugljeničnog alatnog čelika sa zaobljenom, mat finiširanom gornjom površinom da se spreči odbljesak tokom nišanjenja. Otvor za izbacivanje čaura je proširen, a unutrašnji izvlakač ima nešto veću širinu zbog pouzdanijeg rada. Kosi urezi za repetiranje nalaze se i na prednjem delu navlake. Zadnja površina, ispod podesivog nišana, fino je čekirana sa 40 linija po inču tako da nema šanse za bilo kakvu refleksiju.

Epitet najbolji od najboljih zvuči razmetljivo, ali svoje puno značenje dobija tek kada se uživo sretnete sa ovakvim komadom oružja


Nišani su proizvod firme "Vilson Kombat", potpuno podesivi po visini i pravcu, sa dubokim urezom u obliku slova "U", što se pokazalo kao odlično rešenje za lov, naročito u senovitom okruženju sa dosta rastinja. Po želji, umesto zadnjeg nišana može se postaviti pločica za montažu nekog od popularnih ultra kompaktnih refleksnih nišana, ali smatram da bi to u ovom slučaju bilo svetogrđe.

Iskustvo koje vredi doživeti

Sve komande su idealno oblikovane, savršeno pozicionirane i prema očekivanjima - rade besprekorno. Zapinjanje, aktiviranje kočnice ili izbacivanje okvira prati jasan "klik" koji se više oseti nego što ga zaista čujete.

 

Vrhunska obrada uvodnika okvira sa čekiranima ramom, foto: Dragan Šaponjić

Lakoj izmeni okvira doprinosi prošireni uvodnik, tzv. suknjica na dnu rukohvata koja je savršeno uklopljena u siluetu pištolja. Stranice drške urađene su od kokosovog drveta, tamne, bogate teksture poput čokolade i čekirane su celom površinom izuzev dva romba oko zavrtnjeva za montažu, a na samoj sredini, sa obe strane stoji srebrni amblem firme.

Hvat je iskustvo koje treba doživeti. Potpuno prirodan, kao da ste se ovim pištoljem igrali od detinjstva. Visoko postavljen "dabrov rep" automatske kočnice dopušta vrlo dubok, udoban hvat što se naravno pozitivno odražava na balans.

Najbolje okidanje koje sam iskusio

Udarač je izrezan i olakšan, baš kao i okidač. Okidanje je među najboljim koja današnja industrija može da ponudi. Nije stvar u težini (podešava se u rasponu od 1,47 do 2 kg) već u savršeno odmerenoj tački okidanja, bez imalo propadanja, veoma kratkom hodu od svega par milimetara i resetu koji skoro da ne možete ni registrovati. Zaista, skoro idealno. Da ništa drugo nije urađeno na njemu, ovaj pištolj bi opravdao svoju (sramno visoku) cenu kvalitetom okidanja.

Pregledan zadnji nišan, foto: Dragan Šaponjić

Pročitajte još: Kako su nemački policajci dobili jedinstven pištolj sa prihvatljivim performansama
Bez obzira na to u kojoj meri je opravdana izuzetno visoka cena ovog oružja, ne mogu se osporiti vrhunski kvalitet, minuciozna izrada i promišljenost u primeni praktičnih rešenja u baš svakom detalju konstrukcije. Zato se korisnici NJilson Combat pištolja sa pravom smatraju privilegovanim i nekom vrstom streljačke aristokratije.

Dragan ŠAPONJIĆ

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.