· · Komentara: 0
Pribor za čišćenje

Besprekorno funkcioniše samo dobro održavano oružje

Proizvođači sredstava za održavanje "higijene" oružja trude se da ovu aktivnost učine što jednostavnijom

Bore-Blitz.jpg
Bore-Blitz Foto: “Nibling”

Kada je reč o vatrenom oružju, postoje stvari koje su krajnje nepopularne, barem kod Srba i to sa obe strane Drine. Na apsolutno prvom mestu bio bi porez na oružje. E sada, nismo baš sigurni koje bi mesto zauzelo čišćenje oružja, ali smo ubeđeni da bi, u svakom slučaju, zauzelo visoku poziciju.

Ako su dobri za NATO...

Set po izboru korisnika spakovan u torbicu kompaktnih dimenzija, Foto: “Nibling”

Ipak, proizvođači pribora za čišćenje oružja svojski se trude da ova aktivnost bude što manje komplikovana i smarajuća, a njihovi proizvodi što bolji, kompaktniji, jednostavniji za upotrebu i svestraniji. Takav je slučaj i sa proizvodima nemačke kompanije “Nibling”. Iskreno govoreći, nismo čuli za nju od ranije, ali kako su na prošlogodišnjem sajmu u Nirnbergu delili štand sa čuvenim “Balistolom”, privukli su našu pažnju.

Pročitajte još: Dalekometno streljaštvo je podstaklo razvoj karabinske meč municije u širokom spektru težine

Tako smo saznali da su oni dugogodišnji saradnici i da već odavno njihove proizvode koriste vojnici u nekoliko NATO zemalja, kao standardni deo opreme. Ubrzo smo otkrili i zašto je to tako. Na primer, četkice za čišćenje cevi bi se u najmanju ruku mogle opisati kao prvoklasne. Iako smo imali priliku da isprobamo četkice raznih svetskih proizvođača, “Niblingove” su se zasad pokazale najboljim. Možda je razlog u tome što nemački proizvođač kao materijal za izradu koristi bronzu, a ne mesing kao ostali.

Terenski kompleti

Kompleti za čišćenje oružja na terenu Foto: “Nibling”

Kompleti za čišćenje oužja na terenu interesantni su svima koji oružje koriste u terenskim uslovima, poput lovaca I IPSC strelaca. Kako je modularnost glavna “fora” ovih dana, proizvođači se trude da korisnicima omoguće da sastave svoj komplet, odnosno da odaberu komponente za koje misle da im najviše odgovaraju. I sve to dolazi u torbicama prikladnih dimenzija, tako da ih je moguće nositi u kargo džepu na pantalonama ili ruksaku, a omogućavaju kvalitetnu negu oružja, što je i najbitnija osobina.

Sunđeri za blistavu cev

Standardni deo opreme vojnika u nekoliko NATO zemalja, Foto: “Nibling”

BoreBlitz ne možemo nazvati potpuno revolucionarnim, jer na tržištu  postoje brojni modeli “zmije” za čišćenje cevi. Ovaj proizvod nema mesingane četkice za čišćenje žlebova. Nemci su se odlučili da unutar "zmije" (i to na dva mesta) ušiju sunđerčiće i kuglice od vulkanizovane gume odgovarajućeg prečnika, za svaki kalibar ponaosob. Na taj način se tekstil ravnomerno tare o zidove cevi, te dobija najefikasniji način čišćenja polja i žlebova.

Sama upotreba je vrlo jednostavna. Konopčić sa mesinganim tegom, na kojem je upisan kalibar za koji je dati BoreBlitz namenjen, provučemo kroz cev. Na sunđerčiće nanesemo sredstvo za čišćenje, po našem izboru, pri čemu nema potrebe za škrtarenjem. Takođe, moguće je da na prvi sunđer nanesemo solvent za čišćenje, a na poslednju nanesemo sredstvo za neutralizaciju i zaštitu.

Prvoklasne četkice za čišćenje cevi napravljene od bronze, Foto: “Nibling”

Pročitajte još: Striž je za kratko vreme postao popularan, da bi ubrzo mistično nestao: Onda se pojavio u Italiji pod novim imenom (FOTO)

Sve ovo je izbor samog korisnika, jer bi trebalo da on najbolje poznaje stanje svog oružja i potreban nivo nege. Na kraju “zmije” se nalazi mala petlja, koja omogućava da po potrebi namestimo pamučne krpice, u slučaju da je cev značajnije zaprljana. Provučeni konopčić sa tegom nekoliko puta namotamo na plastičnu ručku koja dolazi u kompletu i jednostavno povučemo. Celu operaciju ponovimo, po potrebi, sve dok ne dobijemo čistu cev. Zaista, jednostavnije ne može.

Foto: “Nibling”

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.