· · Komentara: 0
RUČAK

Skuvali ste supu? Spremite brzi sos od 4 sastojka i eto ručka! (Foto)

Šargarepa, krompir i meso su gotovi, a za pet minuta će biti gotov i bešamel ili sos od mirođije

Sosnatanjiru.jpg
Foto: A. M.

Osnovni, bešamel sos pravi se za nekoliko minuta i smatra se osnovom mnogih jela. Ovakvim sosom se zalivaju musaka i lazanje, a uz kuvano meso i povrće može da bude kompletan ručak.

Pročitajte još: Moguće je! Napravite ĆEVAPE O HELJDE, bićete siti, a smršaćete (Foto/Video)

Zejtin i brašno Foto: A.M.

Svaka domaćica u kući ima brašno i ulje, a to se osnova ovog sosa. Najbolje je sos pripremati u kastroli, šerpi sa jednom ručkom koja se drži levom, a meša desno, rukom.

Sastojci:

  • malo zejtina
  • kašika brašna
  • mleko
  • mirođija ili beli luk

Priprema:

U malu šerpu se sipa malo ulja, tek da pokrije dno. Sipa se kašika brašna i pomeša sa zejtinom.

Brašno će ubrzo početi da pravi mehuriće i treba početi sa mešanjem. Ukoliko se ne meša počeće da menja boju u braon i to znači da je sos zagoreo.

Ukoliko se ne pravi osnovni, bešamel sos sa ukusom sada je trenutak da se doda usitnjena mirođija ili sitno iseckan beli luk.

Sos sa mirođijom
Foto: A. M.
U brašno se dodaju seckana mirođija ili beli luk.

Kada počne da se zgušnjava, šerpicu treba skloniti sa ringle i sipati prvo malo mleka. Energično promešati, pa sipati još mleka.

Sos se vrati na ringlu i uz neprestano mešanje kuva. Kada počne da pravi mehuriće sos se proba i prema ukusu oceni da li je gotov.

Pročitajte još: Domaća supa je pravi lek, a da bi bila bistra primenite jedan TRIK (Foto)

Kuvana šargarepa, krompir i meso iz supe preliju se skuvanim sosom i kompletan ručak je gotov.

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.