· · Komentara: 0
Preživljavanje

Snabdeti se pitkom vodom na terenu znači liniju između života i smrti: Mi vam predstavljamo nekoliko načina da preživite

Uz malo znanja, mašte i zdravorazumskih mera predostrožnosti sačuvati se od dehidracije nije nedostižan zadatak

voda-a1.jpg
voda Milica MATARUGA

Voda se može pronaći na razne načine. Ipak, savremenom čoveku, skoro u potpunosti otuđenom od prirode, to je moguće uglavnom samo ako slučajno nabasa na nju. Mudro bi bilo da pre odlaska u prirodu imamo mapu kraja. Na taj način možemo lakše da pronađemo vodu, zar ne?

Smatra se da bi odrasla osoba trebalo da unosi oko dva do 2,5 litra vode dnevno da bi organizam funkcionisao kako treba. Naravno, u vrelim predelima potrebna količina je znatno veća. Ali u slučaju preživljavanja i jedan litar vode dnevno u našem podneblju može da učini čuda. Možda vam život neće biti baš pesma, ali za jedan duži period sigurno nećete umreti od žeđi.

Većina izletišta imaju uređene izvore i česme

Pročitajte još: Koliko se trzaj lagane puške pri ispaljivanju snažne municije, razlikuje od kopita mazge koja se rita?

Trostruki problem

Sam proces oko obezbeđivanja pitke vode može se podeliti na nekoliko problema. Prvi je nalaženje izvora vode. Naravno, osim onih očiglednih izvora poput česmi, bunara, čatrnja, prodavnica gde ima flaširane vode i slično, možda ćemo morati da obratimo pažnju na one malo manje očigledne. A to su reke i potoci, možda neki manji izvori, sneg i led ili pojila gde se napaja divljač. Ili još manje očigledniji, poput prikupljanja kišnice ili jutarnje rose. A postoje i oni najmanje očigledni, u vidu kopanja jama i čekanja da se ispune podzemnom vodom ili isparavanjem sopstvenog urina...

Korita reka, rečica i potoka uglavnom se nalaze u podnožju nekog uzvišenja

Drugi problem bio bi pretvaranje pronađene vode u ono što zovemo vodom za piće. Sam proces se može eliminisati u pojedinim situacijama, ali to u prirodi često neće biti slučaj. Postoje razne tehnike, od sedimentacije, filtriranja pa do hemijskog tretiranja i prokuvavanja. Znači, uklanjanje patogena ili barem "usmrćivanje žive vode" je drugi problem.

Treći problem bio bi neki način da vodu prikupimo i da je, po mogućnosti, transportujemo. I tu ima nekoliko, više ili manje dostupnih mogućnosti koje mogu da završe posao.

Pratite reljef do vode

Jedan od najlogičnijih trikova za pronalaženje vode, a kojem vas uče u vojnim ili nekim od škola preživljavanja je da pratite teren. Logično je da će korita reka, rečica i potoka da se nalaze u podnožju nekog uzvišenja. Isto se odnosni i na bare, jezera, lokve... U prevodu, pogledom tražite jaruge i vododerine, podnožja brda i planina i imaćete prilično veliku šansu da nađete nekakvu vodu. Ako ste lovac i znate da pratite tragove divljači, to može da vam bude od velike koristi.

Osmatrajte kuda lete ptice - tamo je voda

Utabana životinjska staza, na primer od divljih svinja, koja vodi nizbrdo, često je pokazatelj u kom pravcu treba tražiti vodu. Iako ovo nije apsolutno pravilo, može biti bolje nego ništa.

Opasna dehidracija
Bitno je znati kako telo reaguje kada ne unosite vodu u toku nekoliko dana (podrazumeva se i kroz ishranu). Već prvog dana se javljaju neugodnosti poput jakog osećaja žeđi, osušenih usta, čudnog osećaja u stomaku...Narednih dana, pojavljuje se i malaksalost koja se vremenom pojačava. Tu se lako može dodati i nesvestica, a urin dobija najtamniju moguću nijansu žute boje. Bubrezi nemaju šta da prerađuju i ubrzo može da dođe do teških posledica po zdravlje.

Odličan izvor vode su sneg i led. Ipak, led je bolja solucija jer zapreminski sadrži više vode od snega i praktično trošite manje drva za konverziju. Sem ako niste u kraju sa baš nedirnutom prirodom, ne koristite gornje slojeve snega. Obično se na njemu talože čestice aerozagađenja pa ih treba izbegavati.

Kiša i sneg

Dalje, kiša može da bude pravi blagoslov u situacijama preživljavanja, iako se na prvi pogled ne čini tako. Skupljanje kišnice je oduvek praktikovano u kraškim krajevima, često kao jedini način da se dođe do pitke vode.

Kišnica se može povremeno naći i između stena, na samom dnu

Pomoću kese za smeće, ponča ili komada najlona, lako se improvizuju različita skloništa, ali i sistemi za prikupljanje kišnice. Kišnica se može povremeno naći i između stena, na samom dnu. U tom slučaju njeno prikupljanje neće uvek biti baš jednostavan zadatak. Ali pomoću trougle marame ili majice, možemo da je prikupimo i onda iscedimo u posudu. Na sličan način možemo da kupimo i jutarnju rosu sa trave.

Izvucite podzemnu vodu na površinu

Naredni način može da "upali", ali samo u određenim predelima, odnosno u ravničarskim krajevima bogatim podzemnim vodama.

Sneg i led su siguran izvor vode

Na primer, ratnih devedesetih su u široj okolini Brčkog građeni nadzemni grudobrani i to na sve tri strane. Jednostavno, često je bilo dovoljno da zakopate u zemlju do dubine od jednog vojničkog ašovčića, pa da vam se u roku od sat vremena veći deo rupe ispuni vodom. Ne baš čistom, ali ipak vodom. A ako takvu vodu izbacite i malo sačekate, rupa će ponovo biti ispunjena, ali nešto čistijom vodom. Pa još ako dozvolite da se čestice malo slegnu, eto potencijalnog izvora koji se može iskorititi.

Pročitajte još: Prijatelji umeju da upropaste odmor, ali postoji način da to izbegnete

Ove tehnike vam mogu spasiti život. A preživljavanje je upravo to, zar ne?

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.